El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

30/11/07

EL CERCATERM

EL TERMCAT (centre de terminologia) és l’organisme que s’encarrega de coordinar les activitats terminològiques per tal de garantir la qualitat i la disponibilitat de recursos i mètodes de treball als sectors públics i privats i impulsar la participació i la implicació de la societat en totes les seves activitats per a promoure, en un escenari multilingüe, el desenvolupament de la terminologia en llengua catalana i contribuir al progrés general d’aquesta llengua en tots els àmbits socials.
Podem visitar-ho a www.termcat.cat


Des de Termcat, s’ha posat al servei dels usuaris una nova eina, el CERCATERM. Aquesta eina de la xarxa ens permet fer consultes terminològiques en català, castellà, francès i anglès en base a diferents àmbits d’especialitat, com per exemple: pesca i ramaderia, construcció informàtica i noves tecnologies, termes legals.... Així, d’aquesta manera podem saber com es diu en català un terme provinent de l’anglès, castellà o francès de manera ràpida i automàtica, oferint-nos també la possibilitat de veure quins sinònims te i la seva pròpia definició.

Per tal d’utilitzar el cercaterm haurem d’entrar a la pàgina web de TERMCAT i un cop dins, entrar al CERCATERM.


A mode d’exemple hem provat de buscar la paraula wi-fi que avui en dia està tant de moda, i aquest ha estat el resultat:


ca xarxa local sense fil Wi-Fi, f
ca xarxa Wi-Fi, f

es red inalámbrica Wi-Fi fi
es red Wi-Fi

fr réseau local sans fil Wi-Fi
fr réseau radio Wi-Fi
r réseau sans fil Wi-F
fr réseau Wi-Fi

en Wi-Fi en Wi-Fi wireless local area network
en Wi-Fi network en Wi-Fi WLAN
en Wi-Fi wireless LAN

Definicions
ca: Xarxa local sense fil que funciona segons la norma Wi-Fi, que permet transmetre dades a una velocitat teòrica d'11 megabits per segon i que utilitza una banda de freqüències situada al voltant de 2,4 gigahertz.

Notes
ca: La forma Wi-Fi correspon en anglès a wireless fidelity, segons el model Hi-Fi (high fidelity).

28/11/07

Presenta't al Premi de Continguts Digitals

Presenta't al Premi de Continguts Digitals de la teva ciutat !!!

Vinga!!! Va, home-dona, no siguis tímid/a, presenta't.

Ja tenim més de 30 candidatures!!!

El termini de presentació finalitza el dilluns dia 3 a les 23.50 hores...

Encara pots... Tens temps!

Únicament has d'enviar-nos un correu electrònic...

És molt fàcil.


Va!

Tens 4 categories per participar:


• Categoria 1: Millor bloc o bitàcola ciutadana.
• Categoria 2: Millor fotolog/videobloc.
• Categoria 3: Millor fotografia amb telèfon mòbil.
• Categoria 4: Millor vídeo allotjat a Internet.


Si vols guanyar els 150€ i una càmera digital de 6 megapíxels o 100€ i una memòria USB dels premis, no ho dubtis i presenta-t'hi!

Un concurs per a tu!

Presenta't-hi!

No volem ser insistents però...

No et perdis l’oportunitat de viure aquesta experiència i PRESENTA’T!

www.santfeliu.cat/online/premi

L'usuari, rei de la Web 2.0

La setmana passada vam assistir al debat “La Web 2.0, l’usuari mana”, organitzat per la Fundació Barcelona Digital. Els assistents a l’auditori de Barcelona Activa, que era molt ple –ho podeu veure a la foto, on no sortim nosaltres, doncs vam haver d’estar drets fins que ens van portar cadires- vam poder escoltar les ponències d’experts com Ismael Nafría, José Antonio del Moral, Tirso Maldonado, Gregor Gimmy i Marek Fodor.



Ismael Nafría, director de Parasaber.com i subdirector de continguts de Prisa.com, va fer una introducció a la Web 2.0 i va presentar el seu nou llibre: Web 2.0. El usuario, el nuevo rey de Internet.



En ell analitza de manera molt clara el fenomen de la Web 2.0, definint quines són les característiques principals i fent un repàs dels protagonistes més destacats. A més, realitza un recorregut per l’apassionada i vertiginosa història de la web des de l’any de la seva creació, el 1991, fins enguany.





Nafría, a més dels càrrecs abans esmentats, és periodista especialitzat en Internet i va ser redactor en cap de lavanguardia.es, mitjà en el qual va publicar durant sis anys una columna setmanal sobre Internet.

Tots els participants vam marxar amb el llibre a casa, que Nafria va presentar fent èmfasi en els següents punts: elements bàsics de la Web 2.0; l’usuari, el rei d’Internet; principals protagonistes; els negocis i la Web 2.0; i la terminologia bàsica.

Va començar citant la famosa portada de la revista Time, que en l’últim número de l’any 2006 –dedicat sempre a escollir el personatge de l’any- oferia una foto d’un ordinador personal que tenia una mena de mirall a la pantalla i que reflectia la cara de cada lector de la revista. D’aquesta manera, qualsevol ciutadà es convertia en el protagonista de l’any. Perquè com diu Nafria al seu llibre, l’usuari és el rei.


Aquest periodista 2.0 creu que la Web 2.0 admet moltes definicions, que resumeix en tres punts:

Segona fase d’internet: és la segon etapa dels projectes i negocis d’internet, una vegada superada la gran crisi que es va produir a partir del 2000.
Web com plataforma: La Web 2.0 és una nova manera d’oferir serveis a internet gràcies a la suma i combinació de diverses tecnologies que permeten utilitzar la xarxa com una plataforma d’aplicacions.
L’usuari és el rei: Es tracta d’una etapa en la qual l’usuari agafa molt de protagonisme. Passa de ser un espectador i consumidor del que ofereix internet a convertir-se en creador i generador de serveis. És un usuari que participa de manera activa. Aquest punt és el que Nafria considera més important, doncs la majoria d’aplicacions 2.0 no existirien sense els usuaris.

I quines són aquestes aplicacions? Doncs les que ja hem introduït i comentat en aquest bloc en diferents ocasions: Youtube, Flickr, Wikipedia, Digg, Del.icio.us, Blogger...

Jose Antonio del Moral, el següent ponent, és soci director d’Alianzo, una de les principals empreses especialistes en web 2.0, que va oferir una interessant visió sobre el pas de la web publicitària a la web participativa. Ell va qualificar la ciutat de Barcelona com una de les ciutats més 2.0 del món i va destacar el component social de la Web 2.0, dient que “ja no naveguem tant de web a web com de persona a persona” i que l’usuari “ja no navega sol per la xarxa, sinó que hi participa”.

El següent va ser Tirso Maldonado, responsable de Desenvolupament de Negoci de YouliveK, i especialitzat en implementació de la Web 2.0 en el sector turístic, pel que va analitzar el model 2.0 a les empreses.


Nafría fa la seva presentació mentre els altres ponents l'escolten asseguts.


Gregor Gimmy és fundador d’Sclipo.com, una xarxa social per aprendre i ensenyar via video i webcam líder a nivell mundial.

Gimmy també va destacar el paper de Barcelona en el sector, afirmant que “Barcelona és la San Francisco d’Europa”. La ponència de Gimmy va cridar l’atenció del públic ja d’inici, perquè mitjançant preguntes sobre la utilització de Youtube, ens va fer aixecar i seure vàries vegades als més de 200 assistents que allà ens trobàvem.

L’expert alemany ha trobat la seva oportunitat en l’educació a través de Youtube i va mostrar les avantatges de la seva idea: és més amena i entenedora una classe sobre gramàtica d’anglès feta per un professor gravat en un video de Youtube que a través d’una webcam que no pas una avorrida web d’aprenentatge d’anglès. I el mateix passaria amb una classe de piano.

Sclipo ha nascut a Barcelona aquest mateix any i ja compta amb milions d’usuaris de més de 150 països. Es tracta d’una xarxa social que ha revolucionat l’educació en línia.

L’últim ponent de la jornada va ser Marek Fodor, soci fundador de l’agència de viatges i oci per internet Atrapalo.com. Ells també aprenen i creixen amb els seus usuaris, i ens ho va explicar amb el poc temps que li restava. Aquesta organització utilitza molt els blocs per comunicar amb els usuaris, però no es tracta de blocs corporatius, sinó d’experiències, consells, comentaris, etc.

Així doncs, després del resum de la jornada, encara que sabem que haguessis preferit anar a què te l’expliquéssim, t’ha quedat algun dubte de qui és el protagonista de la Web 2.0?

TU, ÉS CLAR!

22/11/07

Gresca i Web 2.0 al barri!

Ningú és capaç de questionar el valor i la utilitat de la Web 2.0. Fins ara particulars, empreses i entitats del tercer sector n'han fet ús. Però i l'Administració? No s'apunta al tren de l'evolució de la Xarxa?

Doncs sí, i cada cop més! L’Oficina d’Intervenció Integral dels Barris de Can Calders i La Salut n'és un exemple. Us expliquem:



El 10 de novembre es va celebrar la primera Jornada de dinamització al carrer, als voltants de la Plaça de les Roses. Aquesta jornada està emmarcada dins de les activatats del projecte Fem Barri. Música, participació i xocolata calenta, un bon pla que havia de ser immortalitzat.



Si us fixeu, al web de la jornada podeu veure com s'han utilitzat eines 2.0 per a emmagatzemar i compartir les imatges i el vídeo. En aquest cas, YouTube i PicasaWeb.

Aquestes eines permeten que hom pugui fer comentaris, subscriure's per a rebre els nous continguts que es publiquin, enganxar les fotos o el vídeo al nostre bloc o al nostre web... En definitiva, són eines que permeten la participació de l'usuari.

I ara us deixem amb el vídeo de la jornada. Ritme!






Celedonio i la fotografia digital

Celedoinio es un dels nostres usuaris habituals del telecentre, i després de passar pel curs d’iniciació a l’ordinador i posteriorment pel d’iniciació a internet, ara ha decidit apuntar-se al taller de fotografia digital que es realitza al telecentre del Palau Falguera.

Igual com ens passa a molts de nosaltres, en Celedonio te una càmera digital, però encara no coneix moltes de les prestacions que ens pot oferir aquest producte tecnològic que poc a poc ha substituït a les antigues càmeres de carret.

Des del Telecentre sempre diem que la curiositat i la constància son dos aspectes imprescindibles per endinsar-se en el món de les noves tecnologies, i en Celedonio va sobrat de les dues. Així que no va dubtar un instant en demanar al dinamitzador del telecentre (durant l'horari d'accés lliure) que li ensenyés quatre pinzellades per començar més segur el curs.

21/11/07

Un concurs per a tu! Presenta't-hi!

Tens un bloc? T'agrada fer fotos amb el mòbil? O enregistrar vídeos i pujar-los a YouTube?

Vols guanyar 150 € i una càmera digital com aquesta?


Doncs presenta't al I Premi de continguts digitals "Sant Feliu On Line"!

"L’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, des del seu projecte municipal d’alfabetització digital, convoca el Primer Premi de Continguts Digitals “Sant Feliu On Line” per tal de fomentar la motivació de la ciutadania i el teixit social per les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), de forma que les faci seves, com una nova eina de participació activa i de generació i difusió de continguts digitals locals.

L’objectiu és premiar les millors iniciatives en la creació i/o dinamització de continguts comunicatius i audiovisuals al Web, creats per ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu de Llobregat o sobre alguna temàtica vinculada a la ciutat".

Tens fins al 3 de desembre per a presentar el teu treball en qualsevol d'aquestes 4 categories, o si vols, en més d'una:


• Categoria 1: Millor bloc ciutadà.

• Categoria 2: Millor fotolog/videobloc.

• Categoria 3: Millor fotografia presa amb telèfon mòbil.

• Categoria 4: Millor minimetratge afeccionat allotjat a Internet.

El guanyador de cada categoria rebrà 150€ i una càmera digital de 6 megapíxels, i el segon classificat 100€ i una memòria USB.

Envia les teves dades (nom i cognoms, adreça, NIF, telèfon de contacte, correu electrònic, categoria/es on es vol participar, l’obra o dades específiques de l’obra i una breu descripció) a l'adreça ciutatinnovadora@santfeliu.cat indicant "inscripció concurs SFOL" en l'assumpte i espera pacientment fins al 14 de desembre, que serà quan es publicaran els noms dels guanyadors/es.

"Els criteris de valoració del jurat seran l’originalitat i l’interès de la temàtica i continguts; la personalització i adequació de l’estil, el disseny i la tècnica; així com d’altres específics com la periodicitat d’actualització de continguts i el grau d’interacció amb els visitants en el cas de blocs, fotologs i vídeoblocs".

El lliurament de premis es durà a terme a la segona quinzena de febrer, al Palau Falguera.

Consulta les bases del concurs aquí.

El projecte municipal d’alfabetització digital Sant Feliu On Line impulsa tot un conjunt d’actuacions encaminades a promoure l’aprenentatge i la utilització de les TIC per a tots els ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu de Llobregat.


www.santfeliu.cat/online/premi

3ª cibermarató de la Fundació Vicente Ferrer

Cibersolidaris/es...

El dia 20 de novembre comença la 3a edició de la Cibermarató de la Fundació Vicente Ferrer “Apadrina para dejar de apadrinar”, que durarà fins el pròxim 20 de desembre.

La Fundació Vicente Ferrer es una ONGD (Organització No Governamental pel Desenvolupament) que porta més de 40 anys treballant en una de les regions més pobres i necessitades de l’Índia (Anantapur).


La frase “apadrina para dejar de apadrinar” ens proposa una reflexió amb la qual la Fundació vol fer arribar al màxim de persones possibles el missatge de que cada nen apadrinat forma part en el canvi del desenvolupament de la zona i que les futures generacions podran gaudir d’una vida digne i humana.


La celebració d’aquesta Cibermarató és de vital importància, ja que en l’ultima edició es van aconseguir al voltant de 3.000 nous apadrinaments que van ajudar substancialment al treball realitzat per la ONGD a l’Índia.


Per tal de que la Cibermarató arribi al màxim de població, s’ha creat una petita web allotjada a: www.fundacionvicenteferrer.org i un telèfon: 902 370 377 per tal de que les persones hi puguin participar.

També s’utilitzen altres modes de difusió de la CiberMarató com banners per a webs, un anunci per la televisió, publicitat a la premsa, pòsters, tríptics, postals, un correu electrònic per a recomenar-lo a alguna persona interessada, etc...

Noves tecnologies aplicades a la solidaritat...

Pots seguir el comptador en el web general http://www.fundacionvicenteferrer.org/ i el dia a dia del CiberMarató al blog de la Fundación Vicente Ferrer

20/11/07

El blackle


Quantes vegades heu entrat a internet i el primer pas a fer ha estat entrar al google???

O Inclús quants de vosaltres ho ha fet varies vegades al dia???

Estas interessat en l'estalvi d'energia i dels recursos necessaris per obtenir-la???

Recents estudis demostren de que el color del contingut de la pantalla influeix en el consum energètic, per aquest motiu s’ha creat una versió personalitzada del Google: El Blackle.



Blackle te una funció similar a la de Google, tot i que perd algunes de les seves característiques com ara la opció de “pàgines similars”,etc... Tot i això els creadors de Blackle asseguren que només amb el fet de utilitzar la versió de google de color negre podem arribar a estalviar 750MW/h cada any.

Així que ja sabeu, si voleu estalviar una mica d’electricitat i de pas col·laborar en l’estalvi energètic global, no olvideu passar per www.blackle.com.

16/11/07

Ho he de reenviar a 10 persones!

Mai us ha arribat al correu un missatge d'aquest tipus?

  • Reenvia això i et regalarem un portàtil (o telèfon) Ericsson!
  • Hotmail (o el Messenger) serà de pagament! Reenvia això i tu no pagaràs!
  • No acceptis el contacte ...............@hotmail.com al teu Messenger! És un virus! Passa-ho!
  • Posa el teu nom en aquesta llista i evitarem un desastre ecològic! Passa-ho!
  • Virus perillosíssim als telèfons mòbils! Passa-ho!
  • Reenvia aquest missatge i la compra et sortirà de franc!
  • Telèfon mòbil amb explosius! Ho diu la policia! Passa-ho!
Aquests missatges són coneguts com a "Hoax" (enganyifes). No solament ens faran perdre el temps, és possible que també ens facin perdre la paciència. Per què?


Sobretot per tres raons:
  • Són falsos, ningú no ens donarà diners ni regals a canvi de res.
  • Ocupen espai a Internet i al vostre correu. Aquest espai podria estar aprofitat per a enviar o desar altres coses més útils.
  • Tenen una motivació econòmica, no penseu que són inofensius. Poden aconseguir que ens arribi el temut spam (correu brossa) a la nostra bústia.
I com un missatge fals pot fer que se m'ompli la bústia de correu brossa?

Doncs perquè quan ens arriba un missatge d'aquest tipus acostumem a reenviar-lo a tots els nostres coneguts, sense esborrar la llista d'adreces de correu per on ja ha passat aquest missatge (alguns hoaxes s'estan anys circulant de bústia en bústia).

Segur que us ha arribat més d'un missatge on podeu llegir més de 100 adreces de correu diferents, oi? Doncs qualsevol persona que copii aquestes adreces, les pot vendre per a que ens enviin publicitat no desitjada (spam).

Aquestes són les nostres recomanacions en cas que rebem un hoax:

  • No el renvieu. D'aquesta manera evitarem que vagi circulant i recabant adreces de correu, entre elles la vostra.
  • Aviseu la persona que us l'ha enviat, per tal que no torni a enviar a tothom la primera cosa que li enviin a ell/a.
  • Si heu d'enviar forçosament un missatge a molts destinataris alhora, escriviu les adreces al camp "CCO" (o de vegades "BCC"). Així, les adreces dels altres quedaran ocultes.



Això mateix és el que li va passar a la Juli, tota somrient a la foto. Li prometien un ordinador portàtil gratis, si reenviava un missatge a tots els seus coneguts, i ens va preguntar. Ara ja sap que no ha de fer cas de qui la intenti enredar d'aquesta manera, i serà més difícil que li arribi correu brossa.

Bordergames

Dimecres vam tenir al Casal de Joves, dintre de les II Jornades de Participació, un noi del Col·lectiu la Fiambrera Obrera, que ens va parlar de Bordergames, que és un programa de creació de videojocs.

Aquest programa permet que un grup de joves puguin crear el seu propi videojoc, incorporant personatges i situacions que es corresponen amb vivències i experiències pròpies.



Bordergames-Lavapiés

El ponent s'havia encarregat del taller que es va fer al barri madrileny de Lavapiés, amb uns nois marroquins, en un centre de menors.

En aquest taller de creació del videojoc, l'escenari que van escollir els nois va ser la plaça de Lavapiés. La situació era que un noi surt del metro i es troba amb un policia i que li demana els papers. Després el noi es troba amb un constructor i comença un diàleg per tal de demanar feina, que no li dona perquè el noi no té papers. Més tard, el noi es troba amb un "camell" li vol donar feina venent "xocolata".



Els joves fan la creació del guió, les fotografies i el tractament amb Photoshop, la programació i els escenaris 3D.

Posteriorment aquest joc ha servit com a sensibilització per als jugadors que es qüestionen què passa quan un policia et demana els papers i no en tens? Per què fan servir menors per vendre drogues?

Després s'han fet altres videojocs a Berlín (amb nois i noies d'un barri de majoria turca), a Gijón, Figueres i Raval (Associació de Joves Teb)
http://teb.ravalnet.org/

També és fa una crítica als videojocs actuals, cars, xenòfobs, sexistes. Bordergames és totalment programari lliure. El videojoc de Lavapiés es pot descarregar de la seva pàgina web:

http://www.bordergames.org/

L'objectiu ara és crear una xarxa a Internet i poder jugar des de diferents zones geogràfiques.

15/11/07

RSS ??? Sindicació???



RSS fa referència a la sindicació de continguts a Internet.
.
Però què és la "sindicació de continguts"?
.
Sería més correcte lingüísticament referir-se a això com "redifusió de continguts".
.
A Internet això vol dir que part del contingut d'una pàgina web es posa a la disposició d'altres llocs o subscriptors individuals.
.
L'estàndard de sindicació web més estès és RSS, seguit per Atom.
.
Els programes informàtics compatibles amb algun d'aquests estàndards consulten periòdicament una pàgina amb titulars que enllacen amb els articles complets en el lloc web original.
.
A diferència d'altres mitjans de comunicació, els drets de redifusió de continguts web solen ser gratuïts, i no sol intervenir un contracte entre les parts sinó una llicència de normes d'ús.

FONT: Viquipèdia

.
Un altre vídeo divulgatiu confeccionat per en berridoso ens ho deixarà molt clar: "¿Qué es el RSS ? RSS hablando en plata".
.
Es tracta d'un doblatge al castellà del vídeo original "RSS in plain english".
.

14/11/07

Postals des del Telecentre del Palau Falguera ! ! !



VIDEOJOCS: De l'entreteniment a l'addicció

Al número 60 (setembre-octubre 2007) de la revista municipal de l'Ajuntament de Barcelona "Barcelona educació" comenten un tema força interessant.
.

.

VIDEOJOCS, de l’entreteniment a l’adicció:
.

"Hàbits, interessos i gustos al voltant dels videojocs".
.

A FONS. "Poden educar els videojocs?"
.

Pàgines 12/13/14:
.

.

L'enfocament de Tere Vida, especialista en joc, educació i noves tecnologies, aporta coneixement a aquesta qüestió ja que ens apropa al món dels videojocs i ens convida a compartir algunes reflexions i conclusions de la seva experiència.
.

La Tere desenvolupa la seva activitat a "Marinva joc i educació", on crea i gestiona projectes interactius i multimèdia per a infants i joves. També és col·laboradora del Laboratori de Mitjans interactius de Comunicació Audiovisual de la UB.
.


. ENLLAÇOS D'INTERÈS:
.
http://www.marinva.es/
http://www.futurelab.org.uk/
http://www.henryjenkings.org/
http://www.ludology.org/
http://www.aprendeyjuegaconea.com/


.
.
JOCS RECOMANATS:

.
Orisinal: http://www.orisinal.com/
GameLab: http://www.gamelab.com/
Food Force: http://www.food-force.com/
Stop Disasters: http://www.stopdisastersgame.org/
Darfur is dying: http://www.darfurisdying.com/

13/11/07

La Web 2.0: La revolució social d'Internet


A YouTube es pot trobar aquest vídeo "La Web 2.0: La revolución social de Internet".

Molt recomanable!!!

És com una de les nostres classes del Telecentre... però molt sintetitzada i consultable des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.

Hi trobareu tot sobre els nous usos d'Internet, es basa en el Llibre Blanc de la Publicitat 2.0 de Paul Beelen i informació de la Wikipedia anglesa.

L'autor és Westhor



Aquest altre vídeo us explica QUÈ ÉS LA WEB 2.0 ?
.
L'ha confeccionat granfjsh o el que és el mateix en Javier, autor de diversos vídeos de creació pròpia i del blog "entrelilasyamapolasolvidado".
.

El paper de les TIC a les entitats i associacions

Quines eines poden ajudar la gestió del dia a dia de les entitats?

Com pot una associació autogestionar fàcilment el seu web?

La incorporació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a les entitats del tercer sector planteja reptes.

Les associacions han utilitzat tradicionalment la fórmula de trobada presencial, totes les activitats es realitzaven a un lloc concret que feia necessària la presència física. Això suposava uns límits de temps i espai.

Les noves tecnologies poden trencat aquestes barreres, a més suposen tot un món de noves possibilitats per a les entitats i teixit social.

Les associacions han d´adaptar-se a aquests canvis, que poc a poc van imposant-se.

Les entitats són cada dia més conscients de les possibilitats que els dona l'ús de les TIC en les seves activitats de gestió, comunicació amb els seus associats i amb la població en general, la relació amb les administracions, etc.





En línia a aquesta realitat comentar-vos que ens ha arribat una informació sobre "Usos i reptes de les TIC a les organitzacions no lucratives"



"Tots els qui vivim de prop el tercer sector sabem que aquest ha crescut molt en els darrers anys: influència social, recursos disponibles, treballadors remunerats... En paral·lel les organitzacions han anat incorporant funcions professionals que tradicionalment no havien tingut: comunicació, qualitat, recursos humans...

Explicar a la societat què fem, captar recursos per destinar-los als nostres projectes, fer les coses ben fetes o establir bons equips de treball són alguns dels fruits derivats del fet de tenir persones que es fan càrrec de les funcions esmentades.

En tot aquest procés, però, les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC), omnipresents a la nostra societat, no s'han incorporat de forma suficient a la vida quotidiana del sector.

Invertim recursos importants en qualitat (procediments, auditories, certificacions...), però no pensem en les TIC com una eina fonamental per assolir-la. Apostem per la comunicació perquè, entre d'altres raons, és la manera de fer-nos conèixer i captar nous recursos per a la nostra activitat. En canvi, no tenim present que les TIC podrien ajudar-nos a reduir els nostres costos i, per tant, a tenir menys necessitats de captació.

No és estrany trobar entitats que utilitzen eines per a funcions que no els pertoquen o on certs processos es repeteixen de forma mecànica sense aportar cap valor afegit i generant errors que demanen hores per ser corregits... Tot plegat, una quantitat fantàstica de feina innecessària o que ha calgut repetir. Traduït en euros, el número donaria per a mantenir una bona colla d'aquells projectes que no hem pogut tirar endavant perquè ningú no ens els ha finançat.

El paper de les TIC a bona part de les organitzacions del tercer sector és anecdòtic més enllà dels seus usos evidents. Hi són perquè vivim a l'era de les TIC i aquestes se'ns colen per sota la porta, ho vulguem o no. Tenim ordinadors, accés a Internet i, fins i tot,en alguns casos, aules de capacitació de col·lectius en exclusió, però d'aquí a fer-ne un actiu estratègic encara ens queda molt camí per recórrer.

Les TIC han de ser un factor transversal que contribueixi a un major i millor acompliment de la missió de cada organització i per això cal que s'integrin en la planificació estratègica de les entitats, al cor de cadascun dels projectes, processos i activitats.

Des de l'Observatori del Tercer Sector, tal i com ja fem en d'altres àmbits relacionats amb el funcionament de les entitats, també volem aportar la nostra reflexió sobre la presència, l'ús i les oportunitats que generen les TIC a les organitzacions. Així, en col·laboració amb el CETEI (Centre de Tecnologies Ituarte en l' Hospitalet de Llobregat) de la Fundació Joan XXIII, hem organitzat una jornada sobre TIC i Tercer Sector el proper dimecres 28 de novembre de 2007 a la qual us animem a participar.

Trobareu més informació i fer la vostra inscripció a través del web fent clic aquí <http://www.tercersector.net/actetic>"




FONT: Observatori del Tercer Sector <http://www.tecnolongia.org/>



TecnolONGia, TIC a les Organitzacions No Lucratives

Nou Butlletí dels usuaris de Guifi.net !!!



[guifi-butlleti] Butlletí dels Usuaris de guifi.net


El col·lectiu d'usuaris de guifi.net vinculats al grup de comunicació ha cregut que és interessant que totes les persones que utilitzen guifi.net tinguin un canal de comunicació per saber què està passant, per això, us han preparat el primer número del Butlletí dels Usuaris de guifi.net que trobareu a l'enllaç que us adjuntem, en el qual destaquem el lliurament del Premi Nacional de Telecomunicacions a guifi.net i algunes informacions més que poden ser del vostre interès:



Aquí us posem el resum del primer número, corresponent al 13 de novembre de 2007:



Premi Nacional de Telecomunicacions 2007 a guifi.net

El jurat dels Premis Nacionals de Radiodifusió, Televisió, Internet i Telecomunicacions ha guardonat Guifi.net amb el Premi Nacional de Telecomunicacions perquè és una xarxa de telecomunicacions oberta, de banda ampla i neutral, que, tot respectant els criteris marcats per la normativa vigent, assoleix prestacions d'alt nivell i a baix cost, i garanteix l'accés universal a la societat de la informació i la incorporació de serveis de valor afegit allà on és implantada. El jurat ha ressaltat també que els 2.700 nodes de xarxa ja operatius, i el seu ritme de creixement arreu de Catalunya són una contribució important a l'equilibri territorial, així com una bona forma d'afrontar l'escletxa digital. Aquest va ser el veredicte del Jurat al concedir el premi a guifi.net. L'acte de lliurament va tenir lloc el dia 6 de novembre a la tarda al Petit Palau del Palau de la Música Catalana a Barcelona, al qual hi vàrem assistir un nombrós grup de representants de guifi.net

Des de fa temps ens estem plantejant la necessitat d'engegar la creació de la Fundació que ajudi al desenvolupament de la Xarxa Oberta. Tenim un esborrany dels Estatuts de la Fundació però per constituir la Fundació cal que aquesta disposi d'un capital fundacional mínim de 30.000 euros, la dotació econòmica (15.000 euros) que acompanyava al Premi Nacional de Telecomunicacions es dedicarà a la creació de la Fundació, això és la meitat del capital fundacional mínim necessari. La resta poden ser les aportacions voluntàries que fem els integrants de guifi.net podem fer per aconseguir tenir el capital necessari per tal que puguem fer-la realitat. La Llei de Fundacions estableix que les aportacions poden ser en diners o en béns i drets.Hem obert un apadrinament amb la intenció de veure quins equipaments de nodes i supernodes (béns), els integrants de guifi.net estem disposats a donar-los per a la constitució de la Fundació, en el benentès que la Fundació els deixarà en dipòsit al mateix lloc on actualment estan instal·lats. Deixem obert l'apadrinament per tal que tothom que vulgui pugui manifestar el seu interès en fer alguna donació.
.
.
Guia d'Instal·lació de Guifi.net ONLINE! Més informació

Creació de la comissió guifi.net al Poblenou de Barcelona Més informació
.
>>> instal·lacions:

Reinstal·lat el servidor de la web de guifi.net Més informació
.
.
>>> guifi.net als mitjans:

La Xarxa Catalana de Televisions Locals dedica un espai de La Malla a guifi.net
Més informació

Recull de notícies de guifi.net Més informació
.
.
>>> normativa:

Antenes en Comunitats de Propietaris o de Veïns Més informació

_______________________________________________
guifi-butlleti mailing list
guifi-butlleti@llistes.projectes.lafarga.cat
https://llistes.projectes.lafarga.cat/cgi-bin/mailman/listinfo/guifi-butlleti

Sant Feliu, cada dia amb menys fils!


El nombre d'espais de connexió a Internet sense fils creix cada dia. L'última incorporació ha estat la zona WiFi del Palau Municipal d'Esports.


Foto: Baiximagenes.es

Aquest espai, que donarà servei a les entitats esportives allotjades al Palau d'Esports, fa que la connexió a internet sigui una realitat pràctica.
No cal fer arribar cables als despatxos de les entitats, i fins i tot podem accedir a la xarxa des de la mateixa pista d'esports. És a dir, que durant els partits i actes hom pot estar connectat introduint notícies, estadístiques, etc...

Per suposat, si alguna entitat no disposa de portàtil, pot utilitzar la sala d'ordenadors ja existent.


Qui ha dit que l'esport i la informàtica no eren compatibles?

Premi Nacional de Telecomunicacions 2007 a Guifi.net


Felicitats !!!




Al juny ja us vam presentar un vídeo explicatiu sobre Guifi.net:
.
http://sfol.blogspot.com/2007/06/vdeo-sobre-guifi-vic.html


El Premi Nacional de Telecomunicacions l'atorga anualment la Generalitat de Catalunya.

És un reconeixement al col·lectiu guifi.net i a la seva tasca "perquè és una xarxa de telecomunicacions oberta, de banda ampla i neutral, que, tot respectant els criteris marcats per la normativa vigent, assoleix prestacions d'alt nivell i a baix cost, i garanteix l'accés universal a la societat de la informació i la incorporació de serveis de valor afegit allà on és implantada".

Des de Sant Feliu On Line ens sumem al reconeixement rebut per Guifi.net.

Es una iniciativa pionera i nascuda de la societat civil, que vol apropar les noves tecnologies a la ciutadania.

Guifi.net sempre utilitza i promociona tecnologies estàndard com a forma de garantir un accés obert i igualitari per a tothom.

Documental "Código LINUX"

Avui us presentem el documental "Código LINUX".

Es va emetre a La 2 (TVE) al programa "La noche temática".



Podreu veure a Linus Torvalds, Richard Stallman... parlant sobre l'origen de Linux.

Molt bona i mítica la comparació de Stallman sobre el programari lliure i una recepta de cuina.

Permet saber una mica més sobre GNU/Linux, la seva història, el seu desenvolupament.

Són 51 minuts !

12/11/07

Servei WI-FI al Centre Connecta de l’Esplai Diversitat Lúdica


Des del Centre Connecta de l’Esplai Diversitat Lúdica ja es pot accedir a Internet sense fils. Per accedir-hi només cal portar el portàtil, demanar una contrasenya a la dinamitzadora i començar a navegar !

Intranet de centres educatius

Ja tenim per a les escoles una eina interactiva, participativa, accessible via Internet i fàcil de gestionar, on tots els col·lectius del centre poden trobar i aportar informació.

És la intranet que ofereix la XTEC per a les comunitats educatives: el projecte intraweb

http://phobos.xtec.cat/intraweb/

Tenim un exemple de web dinàmica en un centre de la ciutat:

.
http://phobos.xtec.es/ceip-espriu-sfeliu


Es tracta de la del CEIP Salvador Espriu.

La intranet presenta diferents continguts per a cada col·lectiu del centre.

Quan ens identifiquem, ens reconeix com a membre d'un d'aquest col·lectius (docent, equip directiu, AMPA, alumne) de manera que veiem les notícies, l'agenda, els documents, els fòrums i tota la informació que té a veure amb el nostre col·lectiu.

En definitiva, una eina per a la comunicació i l'aprenentatge en els centres docents que permet aprofitar les possibilitats i els recursos que ofereixen les TIC i que aporti solucions a problemes quotidians de la vida escolar.

Des del projecte municipal "Sant Feliu On Line" creiem que es tracta d'un fet important i felicitem la iniciativa pionera del CEIP Salvador Espriu ja que aquesta eina també permet dotar el professorat de recursos per a l'ensenyament de les TIC, ajudant d'aquesta manera l'alumnat a assolir les competències bàsiques en aquest àmbit.

Ens agradaria veure aquesta eina en funcionament a totes les escoles i IES de la ciutat !

8/11/07

Nova energia DIGITAL

.
Des de l'1 de novembre s'han incorporat al Francisca Castellón Fuentes com a agent dinamitzadora digital d'entitats, i Iolanda Parra Garcia com a dinamitzadora d'eines web 2.0 i continguts digitals, dins del projecte "Sant Feliu On Line: alfabetització digital de la ciutat II", subvencionat per la Generalitat de Catalunya.



Francisca promoura, fins al juny de 2008, l’alfabetització digital, la presència i participació activa i la generació de continguts a Internet de les entitats de Sant Feliu.
.
Iolanda impulsarà, fins al juny de 2008, l’alfabetització digital, l’ús d’aplicacions amb filosofia web 2.0, tan a nivell corporatiu com social, fomentat així la presència i participació activa així com la generació de continguts a Internet de la ciutadania de Sant Feliu.
.
En properes entrades d'aquest blog ja us aniran explicant les seves feines.
.
Per cert, en el marc d'aquesta mateixa subvenció està prevista l'elaboració d'un DOCUMENTAL sobre la fractura digital a Sant Feliu amb la pròpia participació i presència dels alumnes.

.
Bona sort a totes dues!

6/11/07

Busca! Busca!

Esteu farts d'anar caminant amb el portàtil cercant senyal WiFi?

El vostre portàtil s'ha espatllat per haver-lo portat a llocs poc recomanables (cercant senyal WiFi)?

Us han trepitjat quan miràveu la pantalla de l'ordinador (a veure si hi havia senyal WiFi)?

Us ha caigut el portàtil de la teulada (mentre miràveu si el vostre veí havia oblidat protegir la seva senyal WiFi)?


Prou! Mai més us tornarà a passar!
Deixeu que la vostra samarreta faci el treball brut!

Aquesta samarreta, només apta per geeks, és capaç de detectar si hi ha cobertura WiFi al lloc on us trobeu. En cas positiu, les ones s'il·luminen i fan pampallugues: ja podeu obrir l'ordinador i connectar-vos a la xarxa sense fils!







La podeu trobar, junt amb un munt més de fricades a www.thinkgeek.com (en anglès). Això sí, recordeu treure-li les piles abans de ficar-la a la rentadora... Si no, no podreu venir al Racó WiFi del Telecentre a presumir...

Benvingut, Eloi!

Des d'ahir, si veniu al Telecentre en horari de matí, haureu notat un canvi. Què li ha passat a l'Antonio? S'ha encongit? Algú l'ha rentat amb aigua calenta?

No! És el nostre nou dinamitzador digital del Telecentre Falguera, l'Eloi Salas.

L'Eloi és Treballador Social, i pràcticament va nèixer amb un ordinador a sota el braç. S'autodefineix com un "friqui de la informàtica", sobretot de la navegació per Internet i de jocs com el HatTrick. També és un apassionat dels programes d'intercanvi d'arxius (p2p), encara que l'eMule no li agrada gaire (-"és un niu de virus!"-, ens diu).

Escolta molta música, sobretot Ska clàssic i punk, i no s'apunta a la guerra entre Internet i la televisió, sinò que es distreu amb les dues pantalles. De la "caixa tonta" li agraden sèries "enganxoses" com Lost, Heroes o Prison Break, i animacions amb crítica social com The Simpsons, Padre de familia i Futurama.

Aquí podeu veure la cerimònia de Traspàs De Claus, oficiada amb tot el protocol d'una abdicació reial. Adéu, Antonio! Benvingut, Eloi!


+ Dones en Xarxa


Què fan les dones en xarxa de Sant Feliu?

Al web de l'Oficina l’Oficina d’Intervenció Integral de Can Calders-La Salut us donen algunes pistes:

http://www.santfeliu.cat/common/news/news_list.faces?smid=334

Voleu mirar quina cara fan?

Aquí us presentem al primer grup.

Són molt molt treballadores.
.
Si voleu xafardejar com va el nou lloc web de la ciutat aquí podeu donar una ullada a l'espai a Internet de les "dones en xarxa de Sant Feliu":

http://www.donesenxarxa.cat/spip.php?rubrique25

Està en proves...

Encara sou a temps per participar-hi!
.
.
Més informació:
"Ja tenim les primeres "dones connectades" a Dones en Xarxa"

Fòrum "Món Digital" de l'Ateneu Santfeliuenc


El febrer de 2006 l'Ateneu Santfelienc inaugurava el nou lloc web, dinàmic i interactiu, del qual es pot destacar especialment un espai especial per als socis i sòcies.
.



Parlem de cultura en primera persona, parlem de garantir l'accés de la cultura a tothom.
.
Us recomanem els seus FÒRUMS, especialment Món digital el dedicat a les Tecnologies de la informació i la comunicació a la ciutat i a l'univers.
.
.

És una eina molt interessant, un fòrum dinàmic.
.
Recordeu que els FÒRUMS (de missatges, d'opinions, de discussió...) són una aplicació web de comunicació asíncrona en grup la funció fonamental de la qual és el debat a Internet i l'intercanvi d'opinions en línia.
.
Al fòrum de l'Ateneu Santfeliuenc simplement t’has d’enregistrar una sola vegada i pots rebre avisos de les respostes als teus comentaris.
.
Entreu i digueu la vostra!
.
Mireu-lo, remeneu-lo i participeu-hi...
.
.

.