El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

31/12/06

Resum i balanç de l'any DIGITAL 2006

Avui finalitza el 2006.

Durant aquest any hem sentit parlar de "diaris personals", "fotos", "vídeos" i "cançons" penjats a Internet.

La norma és participar, crear continguts i compartir-los. És la WEB 2.0 o INTERNET SOCIAL !

El resum del més important a nivell tecnològic de l'any 2006 ha estat:
  • Web 2.o entesa com a canvi en la interacció i aprofitament d'Internet. Es tracta de fenòmens com els "blogs" que són diaris personals a Internet, "Flickr" que és un àlbum de fotos en línia que és una mena d'ulls del món, "YouTube" que és un lloc web que permet pujar, veure i compartir vídeos, "Del.icio.us" una memòria en línia que permet l'etiquetatge i els marcadors socials, "MySpace" que és un lloc de trobada o una veritable "habitació virtual", etc. Això ha estat possible gràcies a la popularització de les connexions de banda ampla i tecnologies com l'AJAX i el RSS o sindicació.

  • YouTube, el lloc web a Internet que és el fenòmen social de l'any, que serveix per veure, guardar, copiar i distribuir vídeos va ser comprat pel cercador GOOGLE per 1.650 milions de dòlars. Aquesta "plataforma de televisió mundial" permet diàriament la reproducció de 100 milions de vídeos i possibilita que es pengin 65.000 nous vídeos.


  • TELEVISORS PLANS. Les cases s'han omplert de televisors LCD (Liquid Crystal Display) o de plasma. Aquesta ha estat la gran dicotomia. Els televisors de tub catòdic ja són el passat.
  • VIDEOJOCS! Aquest any hem sentit a parlar de l'esperada (i encara no venuda) versió de la PlayStation 3 de Sony, de la Xbox de Microsoft i de la nova consola Wii de Nintendo. La Wii aporta la novetat del comandament sense fils.

  • Microsoft lliure??? El 2006 va suposar un petit gest de reconeixement de Microsoft (abanderat del programari propietari) pel que fa a la creixent importància del software lliure mitjançant la signatura d'un acord amb Novell, distribuidor de programari lliure.
  • Guerra als reproductors portàtils: "iPod" versus "Zune". Microsoft ha declarat la guerra per destronar al reproductor digital de música i vídeo "iPod" d'Apple. Vol aconseguir-ho mitjançant "Zune" el primer reproductor multimèdia de la factoria de Bill Gates.


  • Duels als formats de vídeo digital: El DVD ja té descendents i són diversos. Quin serà el guanyador? El "HD-DVD" (High Definition Digital Versatile Disc) o el seu rival el "Blu-Ray". Al primer el recolcen Microsoft, Toshiba, Canon, NEC, Sanyo, Universal, Paramount o Warner. Al segon l'ajuden Sony, HP, LG, Pioneer, TDK, Apple, 20th Century, Buenavista o Samsung.

  • Hardware: nous processadors. "Intel" i "AMD" continuen com a rivals en la fabricació de processadors informàtics. Ambdós han creat una nova línia de processadors amb múltiples nuclis. Aquest ha estat l'any de "doble nucli" i la propera generació ja s'espera que compti amb quatre nuclis.

  • Mac&Windows (Apple&Microsoft). La decisió d'Apple de que els seus ordinadors ja no portarien xips de IBM-Motorola i passar-se als d'Intel ha suposat un abaratiment de costos i la possibilitat d'instal·lar Windows.


  • TDT. Aquest 2006 ha estat l'any del bon camí en el desenvolupament de la TDT, la Televisió Digital Terrestre. N'hem sentit a parlar en anuncis, premsa, etc. Oferirà més qualitat d'emissió, serveis interactius i molts més canals de televisió. La TDT ja la tenim a tocar.


  • Microsoft ha presentat 5 grans novetats al 2006 el nou sistema operatiu "Windows Vista", el paquet ofimàtic "2007 Microsoft Office system", la plataforma per dispositius mòbils "Windows Mobile 5.0", la nova plataforma web "MSN / Windows Live" que integra els serveis online de Microsoft (Windows Live Messenger, Windows Live Espacios, live.com, etc.) i el nou navegador web Internet Explorer 7.


  • GOOGLE. 2006 ha estat un gran any per GOOGLE, ha comprat i ha creat nous serveis i se ha anat fent un forat en molts països que encara no era el lider com buscador. Ha creat molts serveis que apunten cap a un gran futur sistema operatiu (Google Calendar, Google Docs...). Fins i tot el terme "google" s'ha convertit en una paraula amb significat en anglès. Però no tot ha estat positiu, també s'ha sotmès a la censura de la Xina.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Quizá os faltó hablar de "La tercera generación y media de telefonía" ¿no?

Todavía no ha calado en los usuarios la telefonía de tercera generación 3G y en 2006 han llegado al mercado los primeros teléfonos válidos con la tercera generación y media (3,5G) gracias a la tecnología HSDPA.

En 2007 seguirá el goteo de móviles y ordenadores portátiles con HSDPA integrada.

Las operadoras lanzarán en el nuevo año las primeras tarjetas PCMCIA para una transmisión de datos a 7,2 Mbps.

Anònim ha dit...

El 28 de diciembre, Día de los Santos Inocentes, se publicó la INOCENTADA tecnológica del año y fue la noticia de que Apple estaba preparando una consola de nueva generación llamada "iPlay".

Anònim ha dit...

Ep! Que aquest any ha estat de l' UBUNTU !!!

Amb la seva facilitat d'ús, múltiples idiomes, gràfics atractius i... que l'envien gratis a casa, ha revolucionat el món del LINUX.

Anònim ha dit...

Otra compra importante durante el 2006 fue la de ATI (una de las principales fabricantes de tarjetas gráficas) por parte de AMD (la empresa de procesadores).

¡ Temblad Intel y nVidia !

Anònim ha dit...

Molt important: La sindicación (Atom, RSS) !!!!!!