El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

11/12/06

Viquipèdia, eina útil?


La Wikipedia és l’enciclopèdia lliure de la xarxa. Al contrari que les enciclopèdies tradicionals en paper o CD, elaborades per un grup d’especialistes en diferents àrees del coneixement, aquesta pretèn ser una enciclopèdia oberta a tothom.

És a dir, és una eina con els mateixos lectors poden afegir noves entrades o ampliar les existents.

La influència d’aquesta eina és enorme, ja que té més de dos milions d’usuaris registrats i és consultada diàriament per prop d’un milió de persones. El seu ús és tan comú que fins i tot el govern xinès ha arribat a censurar-la, per la diversitat de continguts que hi podem trobar.

La versió anglesa és la que té la major quantitat d’articles, amb un milió i mig d’entrades. Són molts més que els prop de 50.000 que té la versió catalana de la coneguda enciclopèdia, la Viquipèdia. La versió espanyola, també molt potent, ja que inclou entrades fetes per usuaris llatinoamericans, en té 178.000.

Però el projecte de la Fundació Wikimedia no només inclou una enciclopèdia, també trobem altres fonts d’informació, amb el mateix esperit de llibertat de la Viquipèdia. Aquestes eines són:

  • Wikimedia commons, una base d’arxius multimèdia amb més d’un milió d’entrades.
  • Viquidites, amb 150 pàgines de dites i citacions.
  • Viquitexts, on trobareu uns 150 texts de domini públic en català, encara que aquesta xifra creixerà.
  • Viccionari, un diccionari-traductor amb quasi 1.500 entrades.
  • Viquillibres, un dipòsit de llibres i manuals d’ús lliure.
  • Viquinotícies, un diari lliure en línia.
  • Viquiespècies, un directori gratuit d’espècies animals, vegetals, fongs…








No oblideu que podeu consultar i editar aquestes eines, millorant les entrades o afegint-ne de noves, i és precisament aquesta accesibilitat la que ha esdevingut un dels principals inconvenients del projecte. Com que qualsevol persona pot editar entrades, de tant en tant algú esborra un article o el modifica amb no gaire bones intencions.

Llavors, és fiable la Vikipèdia? I els seus complements? Podem utilitzarla com a referència? Algú la pot esborrar sencera en un dia?

Els seus responsables tenen un argument per a respondre aquestes preguntes: “És molt més difícil i ocupa més temps fer una malifeta a la Viquipèdia, que detectar-la i arreglar-la


Doncs si ja sabeu, compartiu els vostres coneixements amb tothom. I si no en sabeu tant, feu clic a la icona i comenceu a informar-vos!



3 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquesta enciclopedia està elaborada per voluntaris i això és el més important!!!

Anònim ha dit...

¿Es libre?

Sant Feliu On Line ha dit...

Wikipedia, la enciclopedia sin papel, está en Internet, es completamente gratuita y, lo que constituye una auténtica revolución, puede ser redactada y editada por cualquiera, sin registros ni condiciones. Esta naturaleza abierta de la Wikipedia la ha hecho crecer exponencialmente en sus cortos cinco años de vida, superando ampliamente el millón de artículos en un centenar de idiomas (la mitad en inglés).

"Wikipedia es una enciclopedia "LIBRE" tanto en su uso —todos los contenidos son gratuitos— como en su edición: cualquier usuario desde un navegador puede editar artículos o aportar entradas nuevas, sin ni siquiera registrarse".

"Al contrario que cualquier enciclopedia tradicional, Wikipedia elimina el concepto de "autoridad" y se sustenta en la colaboración voluntaria, radicalmente descentralizada y auto-organizada."

Pero ¿cómo funciona en realidad?

"Wikipedia no tiene personal asalariado y cualquiera puede participar. Sin embargo, sí que existe una suerte de jerarquía de usuarios."

"Los más activos se convierten en usuarios registrados, que sin dar datos personales obtienen una página de usuario, otra de discusión y pueden mandar correos y subir imágenes. También acceden a su lista de contribuciones y de seguimiento."

"En un nivel superior, los administradores (bibliotecarios en la versión en español) tienen ciertos privilegios como la capacidad de borrar páginas e imágenes, bloquear y desbloquear direcciones de usuarios anónimos, revertir páginas rápidamente, etc., y llevan a cabo labores de mantenimiento. Las páginas mantienen un historial de modificaciones, por lo que, tras un cambio, siempre es posible volver a una versión anterior".


FUENTE: www.consumer.es/web/es/tecnologia/internet/2005/03/23/140660.php