El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

18/4/07

Guifi.net - Xarxa oberta de debò (segona part)


· Quins són els orígens de Guifi.net ?

La idea inicial va néixer al observar que amb les connexions domèstiques a Internet, moltes d’elles a través de routers WiFi, la sensació de tenir un potencial enorme que cada dia va creixent i que s’està desaprofitant en gran mesura perquè els usuaris paguen 24 hores i s’aprofiten ben poques al dia es va plantejar d’aprofitar el excedent pel bé comú. Des d’una perspectiva comunitària i amb marcada vocació de servei social, els impulsors de guifi.net, a Osona, varen arrencar un projecte de desplegament i interconnexió de xarxes ciutadanes, muntades, gestionades i pagades pels propis ciutadans.
Nascuda a Osona l’any 2004 fruit de la iniciativa ciutadana en la que s’hi han anat afegint particulars, institucions i empreses és avui la xarxa sense fils més gran del món que cobreix 1.000 km2 mitjançant més de 1.000 nodes que connecten més de 3.000 persones entre 23 ajuntaments, cases de turisme rural, grangers, entitats, associacions, empreses i particulars.
Actualment s’està reconeixent aquest èxit, guifi.net ha rebut un premi al millor projecte associatiu d’innovació del CNJC (Consell Nacional de la Joventut de Catalunya).

· És legal ?

La CMT, Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, mai ha prohibit l’autoprestació.

· Què es necessita ?

Per gestionar tota la xarxa, s’ha desenvolupat una eina de gestió via web, accessible lliurement des de www.guifi.net que permet donar d’alta els nodes, els aparells, els enllaços entre ells, planificar el desplegament tant de zones, nodes com enllaços, mitjançant mapes i perfils d’elevació. L’aplicació té un motor d’assignació d’IP’s, que s’encarrega de controlar i assignar les adreces pels nous aparells que s’afegeixen.

La comunitat facilita firmwares basats en programari lliure que permeten gestionar els aparells. Un firmware és un programari incrustat en un dispositiu de maquinari, una mena de sistema operatiu de l’aparell.

Tot el material necessari (router, cables i antena) suposa un cost aproximat d’entre uns 100 i 200 € i ens permetrà crear un node a casa o bé situat en un terrat donant servei a una comunitat de veïns.

Els NODES connecten amb els SUPERNODES i els supernodes són el pilar de la xarxa guifi.net. La finalitat del supernode, és de reunir en un sol punt diversos routers, destinant a cadascun una feina diferent. Un supernode no és més que un node amb molts routers; un supernode és un node de cobertura, amb vàries ràdios, fent cobertura sectorial.

Els desavantatges són semblants als del programari lliure: on no hi ha contraprestació econòmica, tampoc hi ha obligacions explicites (més enllà de la dedicació i voluntat de cadascú): ni de manteniment, ni de qualitat, ni de servei, etc.


· Consells bàsics de col·locació del node
- Situar el node (antena, pigtail i router) al terrat o teulada de l’edifici.
- L’antena ha de “veure” l’antena o antenes del SUPERNODE al que connectes (sense obstacles).
- Si es pot compartir un ràdio (router) entre veïns i veïnes d’un mateix edifici sempre és preferible a una ràdio per veí.


· Com funciona ?

-Els usuaris tenim el nostre node a casa
-Connectem el node de casa amb la resta de nodes
-Com ?
o fem el node de casa
o enllaç des de casa al supernode
o ús de supernodes
o enllaç entre supernodes



· Quins serveis hi ha a la xarxa ?

- Portes a Internet:

* ADSL de particulars
·Obertes
·Compatides

* ADSL públiques
·Sortida per proxy amb nom d’usuari


· Com s’hi pot col·laborar ?

*Essent-ne usuari:
- Particular, institució, empresa, ...
*Fent xarxa:
- Facilitant i/o promocionant els supernodes i enllaços
- Apadrinant (pagant) el material d’ús comú
*Aportant continguts:
- Fent portes a Internet
- Compartint el què vulguis


· Guifi.net = programari lliure ?
Sota la denominació de “Comuns sense Fils”, s’han establert unes condicions de compartició d’infraestructures i serveis molt semblants en el seu esperit al programari lliure i de codi obert.


Demà us esperem...