El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

12/3/09

Serveis digitals a entitats: lliurament de material informàtic al teixit associatiu (2)

Com ja heu vist al post Serveis digitals a entitats: lliurament de material informàtic al teixit associatiu (1) ahir va ser un dia mogut a la Torre dels Rosers.
.
Diverses entitats i associacions locals van participar en l’acte de lliurament d'equips informàtics al teixit social promogut per la regidoria de noves tecnologies de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.
.
De fet, avui, ja passades unes hores des de l'acte, ja podem fer balanç...
.

17 entitats de Sant Feliu de Llobregat van ser les protagonistes i receptores de l’acte oficial de cessió d’equipament informàtic, en concret de 26 ordinadors i 8 impressores.
.
Es tractava d'ordinadors Pentium IV amb sistema operatiu Windows i dotats de programari lliure: paquet ofimàtic Open Office en català i navegador Mozilla Firefox. Aquelles entitats que han sol·licitat complementar aquesta iniciativa amb les accions de formació necessàries en matèria de programari lliure seran assessorades en breu.
.
Pel que fa a les impressores es tractava d'equips laser a color.

El programa de lliurament d’equipament informàtic a les entitats i associacions de Sant Feliu forma part dels serveis digitals a entitats del programa municipal d'inclusió digital Sant Feliu On Line. Es una cessió periòdica de material informàtic reciclat a les entitats i associacions locals amb l’objectiu de renovar l’equipament d’aquestes i promoure-hi l’alfabetització digital i l’ús d’Internet.
.
Va començar l’any 2003, quan es van donar 25 equips a diferents entitats. Des de llavors, la regidoria de noves tecnologies ha cedit gairebé més de 175 equips.


Un cop acabada la presentació de l’acte a càrrec d'en Jaume Mañosas, en Marc Bonavila exalumne-treballador del programa formació-treball de la Casa d’Oficis Sant Feliu Ciutat Digital i actual dinamitzador digital del projecte municipal d'alfabetització digital Sant Feliu On Line, va realitzar una breu demostració sobre el funcionament de les eines ofimàtiques d’Open Office i el navegador Mozilla Firefox. Dues aplicacions de programari lliure que són multiplataforma (és a dir, poden utilitzar-se, indiferentment, als entorns Microsoft Windows, Mac OS X, GNU/Linux i altres) i es poden aconseguir gratuïtament a través d'Internet.
.
En Marc va recomenar 2 manuals en format fascicle força interessants i didàctics:



Com ja hem comentat aquest acte s'emmarcava dins el procés d’acompanyament que el programa municipal d'inclusió digital fa a les entitats en la seva incorporació a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

En alguns casos no només es tracta de la cessió d'un equip individual pel desenvolupament de tasques internes de l'entitat, sinó que també es preveu que algunes entitats sol·licitin actuacions d'alfabetització digital bàsica per diferents membres i associats.

Així doncs, l'objectiu principal del projecte és dotar d'equips informàtics i coneixements bàsics en la utilització dels mateixos al teixit social de Sant Feliu, posant així les noves tecnologies a l'abast de tothom.
.
De fet, com ja hem comentat en aquest blog, a banda de la cessió d'equips informàtics també es porten a terme altres actuaciones que suposen posar a l’abast de les entitats i associacions locals una sèrie de serveis per facilitar l'accés a les noves tecnologies i Internet. Això fa referència tant al maquinari com a la formació per poder usar-lo i a l’adaptació per aprofitar-ne les potencialitats.
.
Els altres serveis digitals a entitats són:
  • Campanyes de formació intensiva: "Cap entitat sense bloc".
  • Serveis generals: servei d’allotjament per al web d’associacions, cessió d’un compte de correu, suport en la creació d’un espai de dinamització a Internet, etcètera.
  • Programari lliure: Informació i recursos sobre el programari lliure i en català.
  • L’expert respon: Fòrum en línia per resoldre dubtes en matèria TIC.
  • Banc de recursos: Eines i recursos sobre les noves tecnologies. Des de manuals fins a píndoles del coneixement, informació i enllaços relacionats.

Amb totes aquestes actuacions s'intenta facilitar que les entitats i associacions de Sant Feliu puguin "tenir les TIC integrades a la seva planificació estratègica, al cor de cadascun dels seus projectes, processos o activitats, contribuint a un major i millor compliment de la seva missió i dels objectius de cada component del teixit associatiu", en les sabies paraules d'en Jaume Albaigés.

Així es podrà aconseguir que les entitats responguin encara millor al seu entorn social, incorporant la participació, en treball en xarxa, la comunicació bidireccional i nodal, construir comunitat, etc.

Recordem a totes les entitats de Sant Feliu que estem a la seva disposició per tal de millorar la seva incorporació i ús de les TIC i Internet !

Per finalitzar, recomanar el bloc TecnolONGia un recurs en línia molt interessant d'en Jaume Albaigés centrat en les TIC dins del sector social així com el web sobre associacionisme i voluntariat impulsat per la Generalitat Xarxanet.

1 comentari:

Pablo ha dit...

Via el post "Eines per a la comunicació associativa" blog "La Mongetera" de l'Isidre tenim accés a recursos TIC d'utilitat per a entitats:

http://isidreb.wordpress.com/2009/10/02/eines-per-a-la-comunicacio-associativa/



I manual per associacions i el món de la web 2.0:

http://zonaong.canalsolidario.org/admin/files/documentos/491450e430067/0806%20Curso%20CanalSolidario.pdf