Doncs bàsicament és un aparell on podem carregar documents de text (via USB o connexió sense fils) per poder-los llegir en pantalla, i fer anotacions, cerques de text, etc. La principal diferència amb qualsevol altre aparell portàtil que pugui llegir documents de text la trobem en la pantalla. La tecnologia utilitzada (anomenada paper electrònic o tinta electrònica), aconsegueix que l'aparença del text s'assembli més a un paper imprés que a una pantalla retroil·luminada.
Un bon lector de llibres electrònics també ha de tenir una autonomia considerable, si no volem anar recarregant la bateria constantment. La tecnologia de paper electrònic, a més de fer-nos la lectura més còmode, fa que no es necessiti energia per mantenir una pàgina en pantalla. És a dir, només es consumeix bateria quan canviem de pàgina.
Un bon lector de llibres electrònics també ha de tenir una autonomia considerable, si no volem anar recarregant la bateria constantment. La tecnologia de paper electrònic, a més de fer-nos la lectura més còmode, fa que no es necessiti energia per mantenir una pàgina en pantalla. És a dir, només es consumeix bateria quan canviem de pàgina.
Però... si tant bé funciona, per què no acaben de vendre's entre el públic general? Deixant de banda els baixos índexs de lectura entre la població del nostre país, podem apuntar algunes causes com per exemple l'elevat preu (tot i qui hi ha qui pensa que no és així), o la dificultat per accedir a un ampli catàleg de llibres en la nostra llengua. De fet, el lector electrònic més popular, el Kindle d'Amazon, només es pot comprar a amazon.com, i per comprar llibres electrònics a la coneguda botiga en línia ens hem de trobar als Estats Units!!! És a dir, si comprem un Kindle, només podrem carregar llibres via USB en algun dels formats de text que permet.
Tots aquests temes es tractaran en el debat que organitza el Centre Tecnològic Barcelona Digital el dimecres 22 d'abril a l'auditori de CaixaForum.
I quins models de lectors electròncis hi han disponibles al mercat?
- Kindle 2, d'Amazon: El lector més popular del món, amb 300.000 unitats venudes en 3 mesos (l'anterior model no va superar els 240.000 en tota la seva existència), només 9mm. d'ample, alta resolució i 16 nivells de gris, disposa de connexió sense fils, tot i que com ja us hem explicat, només podem comprar llibres des dels Estats Units. També el podem utilitzar com a reproductor mp3, ja que reconeix aquest tipus de fitxers.
- Sony Reader: La popular marca japonesa no es vol quedar a fora del mercat de lectors electrònics i competeix amb 2 models: el PRS-505 i el PRS-700. Dos versàtils reproductors, que a més de permetre'ns llegir llibres electrònics amb 8 nivells de gris, també es poden fer servir per mirar fotos, escoltar àudio, o llegir fitxers pdf, per exemple. La principal diferència entre els 2 models és que el PRS-700 disposa de pantalla tàctil.
- iLiad (iRex Technologies): Aquest aparell es diferencia fonamentalment dels anteriors en la mida més gran de la pantalla (8,1 polzades, vs. les 6 polzades del Kindle i dels Sony). Existeixen també 2 models d'iLiad, una de les quals (2n edition) disposa de connexió sense fils. La marca iRex també fabrica un lector professional amb una pantalla de 10,2 polzades, tot i que la duració de la bateria encara està molt per sota dels lectors més petits.
- Hanlin V3 R2 (Papyre): Amb una pantalla de 6 polzades, també llegeix els formats més comuns (pdf, html, doc, txt, rtf, mp3...) i no disposa de connexió sense fils. Tot i així, el seu reduït pes (210 g.) i el seu preu relativament contingut el converteixen en una opció a tenir en compte.
- Bookeen Cybook: Una mica més estret i menys gruixut que el Papyre, conserva la pantalla de 6 polzades i pesa només 174 g., essent el més lleuger de tots els aparells exposats en aquest post. També llegeix els formats més comuns.
Evidentment, no hem citat tots els models de lectors electrònics que existeixen, però sí alguns dels més comuns. Per què us feu una idea, Fujitsu ha tret al mercat japonès el primer lector electrònic en color, amb l'inconvenient que... és més car que un ordinador portàtil! I vosaltres? En teniu un? Penseu que tindrà éxit, això dels llibres electrònics? Regalareu una dotzena de lectors electrònics per Sant Jordi? Podeu deixar-nos la vostra opinió als comentaris.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada