El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

29/11/10

Programari lliure sinònim de llibertat

Una sola paraula: llibertat

Anem a Google i aquest ens remet a la Viquipèdia. El programari lliure, en anglès free software, fa referència al programari que respecta la llibertat dels seus usuaris, ja que els permet, a més d'usar el programa, copiar-lo, estudiar-lo, adaptar-lo a les seves necessitats i redistribuir-lo.

La Free Software Foundation (Fundació per al Programari Lliure) ve a dir el mateix: és programari lliure aquell sobre el qual tens el control, és a dir, que tu decideixes com actua i no l'empresa desenvolupadora o els governs. Perquè una aplicació sigui programari lliure ha de ser transparent, en el sentit que tinguis accés al seu codi font.

I si encara no t'ha quedat clar, pots fer una ullada a l'extensa definició del Projecte GNU, englobat dins de la Free Software Lliure, o l'esquema que trobaràs a l'entrada de Programari Lliure de la Viquipèdia.

Compartir el coneixement

La principal característica del programari lliure és la llibertat, però hi ha una altra que passa bastant desapercebuda, i és la de compartir.

Les fundacions defensores del programari lliure i la multitud d'associacions i grups d'usuaris propers a aquest tipus de programari són molt prolífics pel que fa a documentació es refereix. No només defensen l'ús del programari lliure, sinó que també ho recomanen i ens ajuden a utilitzar-lo.

La prova més gràfica és la del dia de la Llibertat de programari. Allà es realitzen tallers i activitats de divulgació, encara que no són exclusives d'aquest dia i se succeeixen la resta de l'any.

Si és lliure he de pagar per ell?

A causa del doble significat de la paraula lliure (free en anglès), una confusió habitual és la de pensar que el programari lliure és també gratuït.

Per sort, molts projectes i importants programes són totalment gratuïts i es financen a través de donacions, com Firefox, Ubuntu, GIMP o Openoffice, però també hi ha programari lliure de pagament.

Llavors com protegeix un autor seu programari lliure?

La llibertat no és infinita. La teva llibertat acaba on comença la meva, per la qual cosa cal delimitar on comença una i acaba l'altra. Per això hi ha les llicències.
El programari lliure, a diferència del privatiu, utilitza copyleft en lloc de copyright. És a dir, protegeix el treball de l'autor d'un programa però també posa l'accent en el dret de l'usuari d'utilitzar aquest programa com millor li convingui, amb les menors limitacions possibles.

La llicència copyleft més representativa és la llicència pública GNU, o GPL. Hi ha una versió una mica més light anomenada LGPL (Llicència Pública General Reduïda de GNU), així com multitud d'altres llicències adaptades a projectes concrets, com la llicència BSD i la MPL (Mozilla Public License).

D'aquestes i de moltes altres llicències parlarem pròximament

Què opines del programari lliure? Ho utilitzes en el teu ordinador o ets més partidari del programari propietari?