.
- Què són realment els Living Labs?
- Pot o ha de tenir Sant Feliu el seu Living Lab?!?
Sembla que és una nova metodologia per a la INNOVACIÓ que s'està portant a terme a nivell europeu i mundial.
La cosa va d'anticipar-se al consumidor. La cosa va d'avançar-se a les necessitats de l'usuari, transformant-lo en co-dissenyador dels productes i serveis dels quals serà destinatari.
Treure un producte nou al mercat és gairebé sempre una tasca perillosa per a qualsevol PIME o emprenedor, i més avui dia siempre on el mercat cada vegada més saturat i competitiu.
Tradicionalment, aquests nous productes es testejaven en laboratori, amb un grup limitat de persones i simulant situacions reals.
Llavors, com esbrinar les necessitats reals dels consumidors en una societat global tendent a la individualització i no a la segmentació? Com fer que aquests productes "personalitzats" siguin rendibles?
La resposta és amb Living Labs o LABORATORIS VIVENTS.
Aquests són plataformes d'investigació que utilitzen diferents models d'associació público-privada (entre empreses, entitats públiques, universitats, instituts i persones individuals).
Tots aquests actors col·laboren per a la creació, disseny de prototips, validació i provatura de nous serveis, productes i sistemes en contextos de la vida real.
Al marge de l'evident benefici per a empreses i corporacions existeix una funció social dels Living Labs?
Doncs sí ja que gràcies a aquestes plataformes d'investigació es poden articular estratègies específiques que desenvolupin eines tecnològiques que responguin a necessitats reals de persones i teixit social en el seu dia a dia.
Tota aquesta col·laboració público-privada és el factor clau per portar a terme aquestes estratègies d'innovació en els territoris i conformar entorns socials intel·ligents, flexibles i sensibles a les necessitats dels individus.
A l'i2cat ens aclaren qué són aquestes entitats Públic-Privat on empreses, organismes públics, centres de recerca i ciutadans s'involucren, mitjançant l'impuls de la Societat de la Informació, en el procés d'innovació co-creant i validant tecnologies, plataformes, productes, serveis, i models de negoci en entorns i contexts reals i quotidians.
Els Living Labs suposen una aposta per moure l'experimentació també fora dels laboratoris cap a entorns reals i amb la participació dels ciutadans. El concepte de Living Labs ens parla d'innovació oberta, incrustada en el seu entorn social i en el teixit de professionals i PIMEs que el conformen en contrast amb la innovació feta i en i des dels laboratoris d'I+D de grans empreses i universitat.
Els Living Labs estimulen les noves idees, proporcionen contextos més rics per als reptes de recerca i l´innovació, i de forma natural esdevenen intèrprets per a la validació continua. El conceptes son desenvolupats des de el punt de vista del disseny centrat a l´usuari (no es veu als usuaris com a "treballadors", "pacients", "viatjants" o "ciutadans" distingidament).
Un Living Labs ofereix serveis que permeten als usuaris formar part activa en la recerca i l´innovació.
Ho tenim més clar?!?
L'eix central és un ecosistema d'innovació oberta. Unir recerca i mercat (validació tècnica), comunitat teòrica i comunitat pràctica. Compartir coneixement entre ciència i negoci.
És a dir, una mena d'innovació 2.0 on l'usuari final és molt important.
Provar, demostrar, valoritzar.
C O N C L U S I O N S :
- Internet és el gran Living Lab.
- Guifi.net és un exemple real de Living Lab que està funcionant.
R E F L E X I O N S :
Catalunya va ser la fàbrica d'Espanya (segle XX), podrà ara esdevenir el Laboratori d'Europa (segle XXI)???
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada