13/3/07

"Conectajoven" un projecte d'alfabetització digital local protagonitzat per joves


"Sant Feliu Ciutat", la revista gratuïta mensual d'informació local, en el seu número d'aquest març incorpora la següent notícia local:


"Conectajoven" un projecte d'alfabetització digital protagonitzat per joves
.
Des de fa un any i com a prova pilot d’arreu de Catalunya, el Club d’Esplai Diversitat Lúdica, amb la col·laboració de la Fundació Catalana de l’Esplai, desenvolupa un projecte d’alfabetització digital protagonitzat per joves de 14 a 17 anys, basat en la metodologia educativa de l’Aprenentatge Servei, on el grup adquireix aprenentatges i després els aplica fent un servei a la comunitat.
.

Ells i elles són els encarregats/des d’ensenyar coneixements bàsics d’informàtica a persones adultes del seu entorn que mai han utilitzat un ordinador o en tenen poc coneixement, d’aquesta manera el projecte els ofereix la possibilitat de participar activament en la societat de la que formen part, trencant tòpics entre generació adulta i jove. L’objectiu del projecte és promoure el treball en xarxa amb una dimensió comunitària entre la comunitat educativa, associacions locals, col·lectiu jove i col·lectiu adult amb la finalitat de lluitar contra l’exclusió social en termes de noves tecnologies (escletxa digital) per motius econòmics o de formació.
.
Connecta jove comprèn diverses fases d’actuació que van des de la captació del joves als instituts, la formació per esdevenir professors/es d’informàtica elemental i la realització dels cursos d’adults. Els joves reben una formació basada en l’aprenentatge d’habilitats socials, descobrir característiques evolutives i socials dels grups d’adults i afermar els coneixements sobre les noves tecnologies, alhora que desenvolupen els valors de la solidaritat, la responsabilitat, el servei als altres o el compromís.


Una vegada han rebut els coneixements necessaris, els/les joves esdevenen professors/es d’informàtica dels adults tot fent un servei a la comunitat. Ells i elles tenen molt integrat el coneixement de les noves tecnologies i és per aquest motiu que fan fàcil i divertit el procés d’adquisició dels coneixements informàtics bàsics, donen confiança als adults perquè creguin en el seu aprenentatge i donen una visió útil i quotidiana de la informàtica. Actualment el projecte compta amb la col·laboració de l’IES Olorda, on s’ha fet la captació dels i les joves i que acull un grup d’adults, les AMPAs de les escoles Gaudí, i Monmany i l’escola d’adults, on es realitzen dos cursos al trimestre. Després d’un any de rodatge, l’esplai en fa una valoració molt positiva i engresca a tothom, joves i adults a que hi participeu del projecte. Per a més informació dirigiu-vos al carrer Agustí Domingo, 11 o al telèfon de l’esplai 93 632 57 88.