El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

24/3/10

La Cristina i la inquietud tecnològica

Encara que de vegades sembli una altra cosa, les TIC estan fetes per éssers humans i per a éssers humans. Però de vegades sembla que a l'hora de dissenyar una aplicació, un aparell, etc., no es prioritza el feedback amb els usuaris. Qualsevol persona que utilitzi durant uns minuts o unes hores un nou programa, telèfon o aparell indefinible pot identificar els punts forts i febles o, si mes no, veure aquell gran error. Llavors normalment ens preguntem "però que no ho haurà vist ningú, això? Com és possible? Si jo m'he adonat tothom ho farà!".

És a dir, que tècnics, enginyers, responsables d'empreses i administracions de vegades sembla que no escolten al protagonista de la història: la persona que després haurà d'utilitzar (o de vegades, patir) el producte, servei, programa...


I això és el què ha vingut a fer la Cristina a la Torre del Roser: parlar clar. La Cristina és una coneguda de Sant Feliu On Line. Ha passat per alguna acció formativa del Punt TIC Falguera, i sobretot és una aficionada tecnològica amb molta empenta, que s'interessa pel present i el futur de les TIC, i la seva relació amb les persones. Hem estat parlant una estona sobre diversos temes, i ens ha pogut traslladar la seva opinió, que ens interessa molt. Algunes de les coses que hem parlat han estat:
  • L'escletxa digital en els joves: Un tema molt important, que es tracta poc als mitjans. Molts cops tendim a suposar que els joves ja han nascut amb un ordinador a la mà, i que el saben utilitzar perfectament pel sol fet de ser joves, i això no és cert! Els joves que no tenen coneixements TIC tenen 2 problemes: per una banda, les limitacions inherents al fet d'estar desconnectats, i per una altra, la vergonya que els suposa explicar a algú que no en saben, ja que es suposa que per la seva edat ja han de saber. Aquest fet és una dificultat a l'hora de demanar ajuda, però l'avantatge en aquests casos és que només que trepitgin un Punt TIC, en un parell de mesos estaran plenament integrats a la Societat de la Informació.
  • Seguretat informàtica: Aquest tema ens ha de preocupar, però no el suficient com per no utilitzar eines que ens poden fer la vida més fàcil. És a dir, no ens hem d'obsessionar! Sí que pot ser que el relatiu anonimat que proporciona la Xarxa ens porti alguna sorpreseta, però normalment no serà res preocupant, més enllà d'algun perfil fals en algun web social (mai heu tafanejat un web d'aquests de cercar amics o parella? I us heu cregut el perfil dels altres?).
  • Els Tòpics De Sempre: Hi ha qui creu que això dels ordinadors és una pèrdua de temps. La Cristina posa les coses al seu lloc: segur que aquesta gent encara no ha fet un tràmit per Internet, o ha comprat alguna cosa que li va costar mesos de preguntes per diferents botigues on li deien que no coneixien el producte, i que era impossible de trobar en aquest país. En quant a la gent que pensa que la comunicació electrònica aïlla les persones, ens diu que s'ha de trobar un equilibri. També hem de tenir en compte que les xarxes socials tenen una difusió exagerada en tots els mitjans, acaben d'arribar i tard o d'hora s'estabilitzaran.
Què us sembla? Una crack, oi?

La seva opinió sobre les TIC té molt en compte la dimensió humana, i creu fermament que ens hem de tranquilitzar tots plegats. Cal lluitar contra l'escletxa digital, però sense obligar a ningú. És a dir, si més no, hem de donar aquesta oportunitat. Començar per coses senzilles, tranquilitzar els nouvinguts digitals...

Després de tot, com diu ella: "Tranquilitzem-nos. Després de tot, l'ordinador només és un electrodomèstic..."

No us sembla una candidata ideal per ser voluntària TIC? ;-)