El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

8/3/10

Pel·lícules de domini públic


Què volen dir les paraules Public Domain quan les associem a una obra?

Quan diem que una obra és de domini públic volem dir que els drets d'autor d'aquesta o les restriccions de patents han expirat.

En aquest mateix blog i en el de la Casa d'Oficis heu pogut anar llegint post sobre la llicencia Creative Commons, música lliure,… En aquest post ens centrarem en l'audiovisual de domini public.

Moltes pel·lícules antigues són, avui dia, de domini públic. Això permet que aquestes puguin ser utilitzades per qualsevol per a qualsevol propòsit.

Si feu una petita recerca per la Xarxa podreu descobrir noves creacions audiovisuals fetes amb fragments de pel·lícules lliures de drets.



Generalment, si la pel·lícula va ser creada abans de 1923 és molt probable que aquesta sigui de domini públic. Cal tenir en compte, però, que si es fan noves versions de l'obra o s'hi s'utilitzen noves bandes sonores, com podria ser en el cas de les pel·lícules mudes, aquestes poden tenir drets d'autor més recents que continuen sent vàlids.

Clàssics com Viatge a la Lluna de Georges Méliès (1902), Nosferatu de Murnau (1922) són avui pel·lícules de domini public.

En webs com moviesfoundonline podeu trobar un llistat de pel·lícules lliures de drets que podreu fer servir per allò que vulgueu.

Així doncs, ja no hi ha excusa per crear una nova peça audiovisual. Ja no cal tenir càmera, cintes ni actors. Simplement, amb una connexió a Internet, un programa d'edició i molta imaginació pots crear noves peces.