Dels continguts que trobem a la Xarxa una gran quantitat d’ells ens expliquen com desenvolupar diverses tasques, com aconseguir un resultat o alguna cosa similar, aquests continguts són el que anomenem tutorials i en podem trobar de més senzills amb quatre notes escrites, més complexes amb captures de pantalla
que ens fan més clar entendre cóm va la cosa i fins i tot vídeos on no perdem cap detall.
que ens fan més clar entendre cóm va la cosa i fins i tot vídeos on no perdem cap detall.
A l’àmbit de l’art (incloent-hi totes les seves disciplines) és molt freqüent trobar vídeotutorials fets per creatius on plasmen el seu treball demostrant el seu talent i fent públics consells i trucs per aconseguir un resultat concret. L’expressió artística en directe -ja siguin concerts, happenings, performances o flashmobs-, o les demostracions en directe –cursos i tallers, fins i tot els graffitis pels carrers- capten l’atenció del públic i interactuen amb aquest fins el punt de poder convertir-lo en part de la obra: podem trobar fins i tot grups de creatius gràfics que col·laboren amb músics desenvolupant composicions per mitjà dels recursos digitals i projeccions sobre l’escenari en directe.
Per aprofitar aquesta via alguns creatius treballen amb els recursos que els dona la Xarxa, atorgant així un valor extra a la seva tasca, són exemples d'aquests casos el Ferran Cerdans Serra i la Mireia Moreno Serallès: El Ferran és escriptor, autor del bloc Llibres artesans, un projecte que porta ja en funcionament 10 anys on combina els recursos i les facilitats del món digital amb l’aparença i el format dels llibres fets a mà. "Contes curts, aforismes i poemes" són l'oferta regular de l'autor però com afegit organitza sessions de Writing Live, o escriptura en línia i temps real: Aprofitant els recursos que li proporcionen eines digitals -com ara Google Drive (el nou Google Docs) en combinació amb Drupal o Entri- els usuaris visitants poden consultar com elabora els seus treballs en tres fases de revisió (esbós inicial, reescriptures i versió final).
Desenvolupar la seva tasca en directe no només és un acte de promoció sinó una finestra oberta a sinèrgies i a la socialització del procés creatiu. Nous factors entren en joc en aquestes sessions que proporcionen a l'autor aspectes positius i reaccions secundaries com ara la valoració de l'observador com a bloqueig o com a estímul per al desenvolupament de la obra.
A 2011, a propòsit d'aquesta barreja avantguardista d'eines TIC quotidianes i la vessant artesanal de l'enquadernació a mà, va participar a la festa de la literatura amplificada Bookcamp Kosmopolis al CCCB amb la demostració "obra oberta: escriptura en temps real online".
A 2011, a propòsit d'aquesta barreja avantguardista d'eines TIC quotidianes i la vessant artesanal de l'enquadernació a mà, va participar a la festa de la literatura amplificada Bookcamp Kosmopolis al CCCB amb la demostració "obra oberta: escriptura en temps real online".
El Ferran és partidari del Copyleft, és a dir, cedeix els drets de les seves obres per fer difusió, recitar i esmentar lliurement però demana que, en cas que es vulgui fer alguna modificació, abans se li comuniqui per tal de portar un registre públic i ajudar en cas que sigui necessari.
2 comentaris:
M'alegro que aquesta activitat literària, sorgida a patir de l'aprofitament d'algunes possibilitats que ens ofereixen les TIC, us hagi agradat fins al punt de posar-la d'exemple, és tot un honor per a mi.
Si tot va bé l'any vinent tornaran les sessions en directe que ara estan es pausa degut a altres projectes.
Moltes gràcies pel post!
Ferran
De res, Ferran! Des de Sant Feliu On Line el nostre propòsit ha estat sempre fer difusió de l'ús de les TIC, no només des del punt de vista tecnològic i d'innovació electrònica, sinó com aquestes es poden amotllar a totes les vessants de treball i del dia a dia.
Publica un comentari a l'entrada