Lluny queden els temps on la única manera de comunicar-se amb la resta de socis era quedant en hores intempestives al local de l'associació (si n'hi havia), o convocant per telèfon a la gent per a realitzar interminables reunions. Això no vol dir que les reunions acabin abans, però el panorama comunicatiu ha canviat bastant, i en general les associacions en fan un ús bastant intensiu.
En plena època de la Web 2.0, les possibilitats s'amplien: fer fotos o enregistrar les activitats, per a després penjar-les en un espai comú. Comunicar-se per correu electrònic o missatgeria instantània. Mantenir un bloc, o compartir informació i experiències en un wiki...
A 20 minutets en bici des del Telecentre, a Sant Boi de Llobregat, hi ha la seu de l'Associació Bicibaix, un grup d'amants de les dues rodes creat al 2005 que utilitza les Noves Tecnologies com a eina fonamental de difusió i comunicació.
Ara, el Sergi i la Marta de Bicibaix, ens explicaran en exclusiva per a vosaltres les seves experiències com a ciber-ciclistes. Com us podreu imaginar, no han hagut de venir al Telecentre per a concedir-nos l'entrevista. Nosaltres tampoc ens hem mogut del Palau Falguera. Tot ha estat gràcies a les Noves Tecnologies!
- Us podríeu presentar en 4 línies? (Qui sou, des de quan funciona Bicibaix, qui hi ha darrera l’associació…)
- Quines són les activitats més representatives que heu dut a terme?
"Hem creat una pàgina web i un bloc on anunciem les excursions en bicicleta que fem periòdicament i que són obertes a tothom, de nivell fàcil i per a totes les edats."
"També ens hem posat en contacte amb altres entitats i institucions polítiques del Baix Llobregat per tal de donar-nos a conèixer i difondre la idea de que la bicicleta és un vehicle alternatiu i no contaminant en els nostres municipis. És a dir, una alternativa més de mobilitat sostenible que ajuda a frenar el canvi climàtic. Volem que la bicicleta s'utilitzi no només de cap de setmana o per a fer esport, sinó també a nivell quotidià."
"També fem cursets de mecànica de la bicicleta, i per aprendre'n a circular."
- Feu servir una pàgina web, un bloc, un wiki, àlbums de fotografies online.... Què en penseu del fenomen web 2.0. Creieu que pot ser útil per a les associacions? Què ha canviat des de fa 10 anys?
"Sí, fem servir una pàgina web, un bloc, i àlbums de fotografies online, a més del correu electrònic. Crec que la web 2.0 és una evolució natural d'internet, on les TIC es posen a comunicar en xarxa, i amb la web 2.0 passem a treballar en xarxa més fàcilment. Crec que és útil per a les entitats poden disposar de mitjans de comunicació barats i assequibles. Per contra, encara hi ha un dèficit de coneixements tècnics."
"També estem a favor del programari lliure. Des de fa 10 anys crec que ha evolucionat la tècnica, però els costos tecnològics encara són elevats comparats amb altres països. Personalment, (Sergi) vaig assistir l'any 2000 a la Congrés Mundial sobre Xarxes Comunitàries a Barcelona, i aleshores ja es va parlar dels problemes actuals. De fet, la tècnica és bona si està al servei d'un projecte. Sense això, la gent no s'implica en desenvolupar una xarxa."
Segona part de l'entrevista:
BICIBAIX: Noves Tecnologies i bones pràctiques al Baix Llobregat (2)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada