El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

12/2/08

Vols que el teu ordinador treballi per la ciència quan tu no l’utilitzes?

Sabies que pots cedir el teu ordinador per fer investigació les estones que tu no l’utilitzes? Doncs sí, mentre estigui engegat i connectat a Internet. Afectarà això al seu rendiment mentre tu treballes? No, doncs detectarà, a partir d’uns salvapantalles, quan has començat a treballar de nou.


Es tracta d’un projecte pioner en tot el món que permetrà, a partir de l’abril, que els propietaris d’ordinadors connectats a internet puguin cedir els equips a investigacions científiques durant els temps morts en els quals, tot i estar encesos, no s’utilitzen.

El sistema és el primer d’aquest tipus que neix amb vocació de romandre en el temps i es llançarà a tota Espanya, a diferència d’un anterior projecte (el Zivis), que només va funcionar un mes i mig i es va centrar en la província de Saragossa.

L’organisme encarregat de desenvolupar-lo és el Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT).


Funcionarà mitjançant un programa de salvapantalles que els internautes podran descarregar als seus equips. Quan s’activin perquè l’usuari ha deixat d’utilitzar l’ordinador, enviarà un missatge demanant ordres de treball a un computador central a través d’Internet.

L’ordinador deixarà de fer els càlculs quan l’usuari agafi de nou el seu equip i els tornarà a posar en marxa quan s’activi el salvapantalles de nou.

L’usuari pot escollir a quin projecte d’investigació d’una llista volen cedir el seu maquinari i podran veure, mitjançant el salvapantalles, quins són els resultats que estan ajudant a obtenir.


Projectes com aquest permeten estalviar als científics espanyols molt de temps de feina amb els mitjans ordinaris del CIEMAT.