Psicopatologia digital amb el Dr. Soler, cada dimarts a El Club (TV3)
Després del Nadal recordeu... més Psicopatologia digital amb el Doctor Soler
Us sona aquesta cara?!? És la del doctor Soler i correspon al miniespai setmanal a "El club", de TV3 que constarà de 30 episodis de 5 minuts dedicats a la divulgació de les noves tecnologies.
Cada episodi mostra el testimoni d'un usuari de noves tecnologies real. Aquest testimoni dura uns tres minuts. Obrint i tancant l'espai, el doctor Soler crea una petita situació còmica al seu institut, on realitza tota mena de curiosos experiments ajudat per dos col·laboradors, mentre reflexiona sobre les paradoxes emocionals que produeixen les noves tecnologies. L'objectiu d'aquestes reflexions és fer somriure i, de passada, fer entendre que les noves tecnologies ens permeten, en darrera instància, un ventall cada cop més ampli de possibilitats emocionals.
Així doncs, el fomat del programa "Psicopatologia digital" amb el doctor Soler, és essencialment un programa de testimonis i té l'objectiu de fer-nos reflexionar sobre la nostra relació amb les tecnologies digitals, per tal d'estimular-ne l'ús.
Per què? Malgrat que les diferents tecnologies digitals són cada cop més a l'abast del ciutadà, encara queda un sector important de la població al marge dels serveis, beneficis i potencialitats molt diverses que ofereixen les noves tecnologies.
Aquestes persones acostumen a argumentar que no disposen dels coneixements necessaris per ser usuaris de les molt diverses tecnologies digitals.
Això és cert, però la manca de coneixement i de pràctica no n'és el problema de fons.
Hi ha una barrera psicològica que l'analfabet digital no gosa passar, ja sigui per por o per manca de curiositat.
L'objectiu d'aquest espai de televisió consisteix a fer veure als que són a l'altra banda de la frontera que passar-la és molt més fàcil del que ens pensem.
Qui pot animar l'analfabet digital perquè passi aquesta frontera? Una manera usual consisteix a informar-lo dels molts avantatges que li ofereix la tecnologia digital, i fer-ho des de la veu autoritzada d'un especialista. És un camí que no acostuma a funcionar. L'espectador s'ho mira des de la distància, i la sola presència de la figura d'un expert fa que l'analfabet se senti més analfabet i més allunyat de la frontera que ha de passar.
Hi ha, però una manera alternativa. Consisteix a mostrar a l'analfabet digital una altra persona amb tan pocs coneixements com ella i que ha gosat fer el pas. Per tant, es tracta de fer divulgació de les tecnologies digitals mostrant casos reals de gent real i no professional que fa servir, sense gaire esforç, diferents tecnologies digitals.
Aquests són els programes emesos fins al moment:
- Recuperació de la memòria:L'Anna Garcia és una àvia barcelonina que fa temps que deixa escrit a internet les seves vivències i opinions sobre tot allò que l'envolta. A través del seu blog comunica els seus pensaments, i fa servir la xarxa per comunicar-se personalment amb els familiars
- Una estació meteorològica domèstica: La Rosa Maria Trias, de l'Ametlla del Vallès, té una estació meteorològica a casa. Sense fils, cada cinc minuts envia un senyal amb les dades que recull al seu ordinador. A través d'internet, publica aquestes dades a un web que recull la informació de centenars d'estacions de tot l'Estat
- El GPS: Rafael García és un taxista de Barcelona, i ens explica la seva experiència amb el GPS. Assegura que, tot i que de vegades s'enfada amb la "senyora que parla", normalment li fa la feina més fàcil.
- La Viquipèdia: Coneixem el Quico Llach, de Valls, que és col·laborador habitual de la Viquipèdia, la coneguda enciclopèdia d'internet escrita desinteressadament per milers d'usuaris de tot el món.
- Els podcast : La Montserrat Beltran és autora d'un podcast en català, que publica periòdicament des de casa seva, a Vilafranca del Penedès. Ens explica què li ha suposat entrar en aquest món de l'emissió per internet, i està convençuda que la gent gran no ha de tenir cap por de fer servir les noves tecnologies.
- Intercanvis de casa per internet :El Doctor Soler ens apropa una pràctica molt interessant per a qui li agradi viatjar. El Josep Serra, de Girona, ens explica la seva experiència en intercanvis de casa, una manera molt barata d'allotjar-se.
- Vendre per internet: La Concepció, de Sant Joan de Vilatorrada, ens explica com va decidir-se a posar el seu negoci a internet, i compaginar la venda directa a la botiga amb la venda en línia.
- Què és un blog?: La Maria Dolors i l'Àngels són dues dones jubilades que tenen un blog a internet. Juntes hi escriuen les seves experiències, les excursions que fan i fins i tot receptes de cuina
- Els "manetes" i internet: L'espai de divulgació sobre les noves tecnologies de la informació se centra en les possibilitats que ofereix internet per a les persones com el Paco, que busca plànols i instruccions per construir les seves maquetes i aparells.
- L'iPod: Aquest capítol està dedicat a l'iPod i als reproductors portàtils de música.
- La videoconferència: Primera entrega de l'espai de divulgació sobre les noves tecnologies de la informació. Aquest capítol està dedicat a les videoconferències.
Aquest nou miniespai setmanal té el suport de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada