El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

16/8/11

Usar els navegadors de forma privada

Els principals navegadors web proposen diferents solucions per navegar per la Xarxa sense deixar rastres a l'ordinador.

Les últimes versions dels principals navegadors del mercat tenen l'opció de realitzar una sessió de navegació de forma privada, és a dir, que no registri al navegador dades com l'historial de les pàgines visitades, les galetes acceptades, contrasenyes , així com altres rastres que la navegació habitual deixa en el navegador.

Algunes d'aquestes dades, que s'allotgen temporalment al disc dur de l'usuari, com les cookies o la memòria caché, s'esborren de forma automàtica una vegada que es tanca la sessió de navegació privada. L'única informació que s'emmagatzema en el navegador són els canvis que es realitzen en marcadors o en la configuració general del navegador.

El primer navegador en comptar amb aquesta característica va ser Safari el 2005, encara que els últims tres anys, la resta de navegadors, com Internet Explorer, Chrome, Firefox i Opera , entre d'altres, l'han afegit a les seves versions.

Aquest tipus de funció, segons el navegador utilitzat, es denomina "navegació privada", "incognito" o "navegació segura".Aquesta opció es recomana per accedir a determinades pàgines web de les quals no es vulgui guardar un registre en ordinadors compartits amb altres membres de la família o en ordinadors públics.És aconsellable també per accedir a banca electrònica, serveis en línia, com xarxes socials i el correu electrònic web, així com altres plataformes.

Ni més segur ni més anònim

No obstant això, cal tenir en compte que aquest tipus de navegació no afegeix una protecció especial de seguretat i privacitat als usuaris, sinó que està pensada només per no guardar de forma local algunes dades de la navegació.És a dir, pel costat del servidor, les dades de navegació de l'usuari, com a adreça IP, navegador, pàgines visitades o fins i tot resolució del monitor utilitzat, es guarden de la mateixa manera que si la navegació fora convencional.

Per tant, la navegació privada no és anònima en accedir als diversos llocs, ni tampoc evita el registre de la navegació de l'usuari si aquest és controlat pel seu proveïdor d'Internet. Des del punt de vista del navegador, aquest tampoc afegeix una protecció extra de seguretat en el cas de pàgines amb programari maliciós o intrusives.

A més, un estudi elaborat l'agost de l'any passat per investigadors de la universitat de Stanford, a Califòrnia, revela que els principals navegadors web amb opcions de navegació privada o segura tenen alguns errors i que, sovint, no eviten que l'historial de la navegació dels usuaris s'exposi. Aquest estudi també conclou que el propòsit més comú d'ús de la navegació privada en entorns domèstics és accedir a llocs per a adults en ordinadors familiars.

Un altre problema és que algunes extensions i "plugins" utilitzats no estan preparats per usar-se en mode privat. Per tant, en els casos en què s'utilitzin, aquests poden mantenir algunes dades relacionades amb el seu ús. Per aquest motiu, certs navegadors, com Chrome o Internet Explorer, tenen per defecte desactivat l'ús d'extensions. És amb posterioritat que l'usuari, de forma manual, ha d'activar cadascuna de les extensions en aquest mode de navegació.

Com activar la navegació privada en els principals navegadors

· En Internet Explorer 8 , cal anar a "Menú; Eines, Exploració de InPrivate". La navegació privada evita que s'emmagatzemin dades de la navegació de l'usuari, com les galetes, arxius temporals d'Internet, historial i contrasenyes, entre altres. A més, les extensions estan deshabilitades per omissió.

·En Firefox funciona amb "Menú; Eines; Iniciar navegació privada". A la sessió de navegació privada en Firefox, el navegador no guarda les dades de l'historial de navegació ni descàrregues realitzades; tampoc a cercar des de la barra del navegador, ni les galetes o els arxius temporals d'Internet.

·En Google Chrome 12 la manera és "Menú; Arxiu; Nova finestra d'incògnit". La navegació d'incògnit de Google Chrome comporta una sèrie de modes, com el de no guardar en l'historial de navegació les pàgines visitades pels usuaris, així com els arxius descarregats en la sessió. De la mateixa manera, les galetes noves s'eliminen en tancar les finestres que estiguessin obertes. Per defecte, les extensions instal.lades al navegador estan comentades en utilitzar aquesta funció.

·En Safari 5 el procediment és "Menu; Edición; Navegació privada". La manera de navegació privada en Safari permet que no s'emmagatzemin a l'ordinador ni en el navegador de l'usuari les pàgines web visitades, els arxius descarregats, les galetes de navegació, les recerques realitzades des del caseller corresponent a la barra del navegador, així com la informació personal en omplir formularis.

·En Opera 11 s'activa amb "Menú; Pestanyes i finestres; Nova finestra privada o Nova pestanya privada". Opera permet obrir de manera segregada finestres per a la navegació privada, així com combinar pestanyes normals i pestanyes privades en una mateixa finestra del navegador. En aquest cas, tota la informació realitzada en aquestes pestanyes s'esborra una vegada que l'usuari tanca les mateixes. Entre les dades que Opera no emmagatzema, figura l'historial de navegació i baixades, les noves galetes, així com els arxius temporals d'Internet.