El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

3/5/11

La màgia dels 140 caràcters no acaba en Twitter


Twitter s'ha convertit en pàtria i bandera del microblogging, una tècnica que barreja el blog, la missatgeria instantània i l'estil dels SMS de mòbil, sota la norma no escrita d'una extensió per missatge inferior als 140 caràcters. Famosos i personalitats ho empren per relacionar-se amb els seus seguidors; les empreses ho utilitzen com a canal de màrqueting i els usuaris del carrer expressen les seves opinions i informen dels més diversos fets als seus contactes. Però Twitter no és l'únic servei disponible. Uns altres com Plurk, Identi.ca i Jaiku reclamen la seva condició d'alternativa.

El millor per a...
Arribar a més gent: Twitter
Seguir a més persones i entitats interessants: Twitter
Incorporar extensions: Twitter
Utilitzar entre un grup d'amics: Plurk
Per comentar els missatges: Plurk
Amb més opcions de privadesa: Plurk
Buscar informació: Twitter
Escurçar enllaços: Identi.ca

Twitter brilla per sobre dels altres per haver integrat el temps real en tot el seu servei. En les actualitzacions dels contactes i en les recerques, els resultats avisen a l'usuari que han arribat nous missatges perquè s'actualitzi la pàgina. A més, Twitter i Plurk poden emmagatzemar les recerques perquè les posteriors consultes es realitzin de manera més àgil. Twitter és la millor elecció si es desitja arribar a més audiència i conèixer gent nova. Plurk és una excel·lent alternativa per utilitzar entre un grup d'amics perquè permet enviar missatges privats de manera simultània a diverses persones.

Els quatre serveis de microblogging es limiten als 140 caràcters que va marcar Twitter en el seu moment i en tots ells el text constitueix un paper destacat. Plurk i Identi.ca, que permeten afegir imatges incrustades en els enllaços, han estès el sistema per compartir més que paraules. Jaiku i Plurk li han agregat la possibilitat de comentar les aportacions dels altres usuaris, a l'estil de Facebook.

Referent a la seguretat, tots faciliten el bloqueig als seguidors no desitjats. A excepció de Plurk, els altres disposen d'un inici de sessió xifrat i, excepte Identi.ca, possibiliten que els missatges només arribin als contactes admesos per l'usuari. Menys Identi.ca, la resta preveu sistemes per eliminar el compte sempre que es desitgi.
Els quatre serveis permeten personalitzar el disseny perquè cada usuari s'expressi d'aquesta manera també. Plurk ofereix diversos temes predefinits i concedeix la llibertat d'introduir fulles d'estil en cascada, com en els llocs professionals, mentre que Jaiku se situa en l'altre extrem i proporciona els ajustos més bàsics.