El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

23/4/08

"Living Labs"... Living què ?


Fa un dies vam treure el cap per la Jornada de presentació de "CatLab - Xarxa Catalana de Living Labs".
.
Abans d'anar teniem la següent informació prèvia:
.
"Els Living Labs són entitats Públic-Privat (PPP- Public Private Partnership) on empreses, organismes públics, centres de recerca i ciutadans s’involucren, mitjançant l’impuls de la Societat de la Informació, en el procés d’innovació co-creant i validant tecnologies, plataformes, productes, serveis, i models de negoci en entorns i contexts reals i quotidians.
.
Els Living Labs suposen una aposta per moure l’experimentació també fora dels laboratoris cap a entorns reals i amb la participació dels ciutadans. El concepte de Living Labs ens parla d’innovació oberta, incrustada en el seu entorn social i en el teixit de professionals i SMEs que el conformen en contrast amb la innovació feta i en i des dels laboratoris d’I+D de grans empreses i universitats."

.
Però que hi ha al darrera d'aquesta definició?

  • Què són realment els Living Labs?
  • Pot o ha de tenir Sant Feliu el seu Living Lab?!?

Sembla que és una nova metodologia per a la INNOVACIÓ que s'està portant a terme a nivell europeu i mundial.

Concretant, un Living Lab és un conjunt d'infraestructures, eines, serveis, aplicacions, mètodes, processos, pràctiques, capital humà i acords que generen les empreses i pimes, les persones i les administracions per a treballar junts per tal de crear, fer prototips, provar i validar nous serveis, mercats i tecnologies en entorns reals.
.
Ha quedat més clar?!?
.
Al Living Lab de Sòria hem trobat això: “Living Lab es una comunidad con una estrategia sostenible basada en una innovación sistémica de escenarios reales dispuestos a compartir conocimiento, servicios e incluso desarrollos a través de estrategias resolutivas”.
.
Al Blog Prisma trobem alguna cosa més clara: "Los living labs son plataformas de investigación en entornos reales, como casas, barrios, pueblos o incluso ciudades o polígonos industriales, donde los productos se testan en condiciones reales y con consumidores reales. El objetivo es observar cómo se comportará el producto en el mercado real.
.
Este tipo de testeo facilita la entrada al mercado del producto. Además, existe una participación de los usuarios en la creación del mismo, desde el diseño hasta la fabricación. Así, el producto final está más adaptado a las necesidades de los demandantes, y la empresa tiene un coste en desarrollo menor."
.
Ens anem apropant...



La cosa va d'anticipar-se al consumidor. La cosa va d'avançar-se a les necessitats de l'usuari, transformant-lo en co-dissenyador dels productes i serveis dels quals serà destinatari.

Treure un producte nou al mercat és gairebé sempre una tasca perillosa per a qualsevol PIME o emprenedor, i més avui dia siempre on el mercat cada vegada més saturat i competitiu.

Tradicionalment, aquests nous productes es testejaven en laboratori, amb un grup limitat de persones i simulant situacions reals.

Llavors, com esbrinar les necessitats reals dels consumidors en una societat global tendent a la individualització i no a la segmentació? Com fer que aquests productes "personalitzats" siguin rendibles?

La resposta és amb Living Labs o LABORATORIS VIVENTS.


Aquests són plataformes d'investigació que utilitzen diferents models d'associació público-privada (entre empreses, entitats públiques, universitats, instituts i persones individuals).

Tots aquests actors col·laboren per a la creació, disseny de prototips, validació i provatura de nous serveis, productes i sistemes en contextos de la vida real.

Al marge de l'evident benefici per a empreses i corporacions existeix una funció social dels Living Labs?

Doncs sí ja que gràcies a aquestes plataformes d'investigació es poden articular estratègies específiques que desenvolupin eines tecnològiques que responguin a necessitats reals de persones i teixit social en el seu dia a dia.

Tota aquesta col·laboració público-privada és el factor clau per portar a terme aquestes estratègies d'innovació en els territoris i conformar entorns socials intel·ligents, flexibles i sensibles a les necessitats dels individus.

A l'i2cat ens aclaren qué són aquestes entitats Públic-Privat on empreses, organismes públics, centres de recerca i ciutadans s'involucren, mitjançant l'impuls de la Societat de la Informació, en el procés d'innovació co-creant i validant tecnologies, plataformes, productes, serveis, i models de negoci en entorns i contexts reals i quotidians.

Els Living Labs suposen una aposta per moure l'experimentació també fora dels laboratoris cap a entorns reals i amb la participació dels ciutadans. El concepte de Living Labs ens parla d'innovació oberta, incrustada en el seu entorn social i en el teixit de professionals i PIMEs que el conformen en contrast amb la innovació feta i en i des dels laboratoris d'I+D de grans empreses i universitat.

Els Living Labs estimulen les noves idees, proporcionen contextos més rics per als reptes de recerca i l´innovació, i de forma natural esdevenen intèrprets per a la validació continua. El conceptes son desenvolupats des de el punt de vista del disseny centrat a l´usuari (no es veu als usuaris com a "treballadors", "pacients", "viatjants" o "ciutadans" distingidament).

Un Living Labs ofereix serveis que permeten als usuaris formar part activa en la recerca i l´innovació.

Ho tenim més clar?!?

L'eix central és un ecosistema d'innovació oberta. Unir recerca i mercat (validació tècnica), comunitat teòrica i comunitat pràctica. Compartir coneixement entre ciència i negoci.

És a dir, una mena d'innovació 2.0 on l'usuari final és molt important.

Provar, demostrar, valoritzar.

C O N C L U S I O N S :

  • Internet és el gran Living Lab.
  • Guifi.net és un exemple real de Living Lab que està funcionant.

R E F L E X I O N S :

Catalunya va ser la fàbrica d'Espanya (segle XX), podrà ara esdevenir el Laboratori d'Europa (segle XXI)???