El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

18/6/10

TGIF: Podria ser Ubuntu encara més fàcil?


No és el primer cop que us parlem d'Ubuntu i, sobretot, de la seva senzillesa d'ús. Ja sabeu que en aquest bloc no ens fa por parlar de programari lliure, i estem disposats a explicar el que sigui els cops que sigui! El regalet d'aquest divendres ve en forma d'explicacions fàcils per animar-vos a fer el salt, i desempallegar-vos de virus i altres coses molestes.

Què és Ubuntu?

Ubuntu és una distribució de programari lliure, no només un sistema operatiu. Fent una comparació amb Windows, per exemple, podríem dir que:


  • Si vull Windows al meu ordinador, l'hauré de comprar, instal·lar i ja està! Tindré un sistema operatiu instal·lat que va prou bé. Però clar, només tindré això: un sistema operatiu. Hauré de fer una peregrinació per tota la Internet buscant aquells programes que vull, o comprar-los, i anar-los actualitzant cadascun com recomani el fabricant. Bé, és cert que Windows porta instal·lats d'origen algunes utilitats: el Paint, el Bloc de notes, el reproductor de vídeo, la calculadora..., però normalment no són suficients per tots els usos que li donem a la nostra màquina. Dos dels programes imprescindibles per instal·lar a Windows seran un anti-virus i un anti-espies. N'hi han de gratuïts que són molt bons, com AVG o Avast!, tot i que heu de comptar que qualsevol anti-virus ralentirà el funcionament de la vostra màquina quan estigui pescant virus.
  • En canvi, si vull instal·lar una distribució de programari lliure Linux, com Ubuntu, no l'hauré de comprar, ja que és gratuït. Només l'he de descarregar aquí, gravar la imatge en un CD o un pen drive, i un cop instal·lat no només tindré un sistema operatiu, ja que d'origen porta instal·lats els programes d'ús comú: paquet ofimàtic (editor de textos, full de càlcul, editor de presentacions, bases de dades...), retoc fotogràfic, enregistrador de CD's i DVD's, i moltes coses més (sí, també porta un bloc de notes, una calculadora, un reproductor de vídeo i aquestes coses, és clar...). Si volem aconseguir més programes, només haurem de fer clic al Centre de Programari, i escollir entre milers! I el millor és que s'actualitzen tots conjuntament amb el sistema operatiu, sense que ens haguem de preguntar si disposem de la darrera versió. I ara ve la millor part: no necessitareu cap antivirus. De fet, segurament us oblidareu dels virus per sempre. Així de simple. El sistema d'usuaris i permisos dels sistemes Linux fa que la incidència de programari maliciós sigui testimonial. I en l'improbable cas d'infectar-vos, un parell de minuts buscant a Google us ajudaran a netejar la màquina del tot. De fet, la immensa majoria de problemes que tingueu amb Ubuntu els resoldreu amb un parell de minuts de googlejar. Podeu dir el mateix de Windows? ;-)

Però Ubuntu és fàcil o no?




Que sí! Els programes estan ordenats de manera lògica, la interfície del usuari és molt amigable, no us molestarà amb tants missatges emergents com altres sistemes... En un quart d'hora us sentireu com a casa. Llavors quins són les dificultats o preguntes més freqüents?
  • Estic acostumant a utilitzar Windows, i tinc tot de coses a l'ordinador:
Perfecte, cap problema. No cal que eliminis Windows del teu ordinador. Quan instal·lis Ubuntu, el propi assistent d'instal·lació t'oferirà conservar Windows a la teva màquina, i així cada cop que l'encenguis, podràs escollir si iniciar una sessió amb Ubuntu o amb Windows. A més, tindràs accés a tots els documents que tens a la part del teu disc dur on es troba Windows, sense cap problema. En canvi, si estàs a Windows no podràs veure el contingut del teu ordinador. Només podràs veure allò que tens a Windows. Enteneu ara això de la llibertat de l'usuari per tenir el control de la màquina que ha pagat?
  • I no podré continuar utilitzant els meus programes de tota la vida?
Segurament no et caldrà, ja que trobaràs alternatives lliures al Centre de Programari d'Ubuntu. Tot i així, sempre pots instal·lar Wine, la capa de compatibilitat amb Windows, i instal·lar programes que en principi només funcionen amb aquest sistema operatiui.
  • M'han dit que tindré problemes amb els .doc, .xls, .pps...:
Ehem... NO! Tot i que els programes lliures normalment utilitzen estàndards oberts (amb certificació ISO), són perfectament capaços de llegir qualsevol d'aquests formats, i a l'hora de desar documents també et permetrà escollir el format, encara que sigui propietari i tancat (.doc, .xls, etc...). De fet, el problema el tindràs, per exemple, quan estiguis treballant amb el Word i provis d'obrir un estàndard obert. Word no és capaç de fer-ho.
  • Però em fa por allò que desconec. I si em penedeixo d'haver instal·lat Ubuntu, que diuen que és per informàtics i gent que en sap molt?
Cada cop que li explico a l'àvia que diuen que és enginyera informàtica, li entra un atac de riure. Si voleu testimonis sobre Ubuntu, no us refieu de llegendes urbanes: pregunteu a algú que l'hagi provat! Tot i així, no cal que instal·leu Ubuntu per provar-lo. El CD d'Ubuntu és també un Live CD, i això vol dir que podeu treballar amb aquest sistema sense necessitat d'instal·lar-lo a la vostra màquina. Només heu de treure el CD i, per sort o per desgràcia, tot continuarà com sempre.

  • Em fa molta mandra!
Aquí ja no hi podem fer res, xato/a ;-) L'únic que podem dir és que la majoria d'usuaris que fa el salt redueix moltíssim el seu ús de Windows, fins a deixar-lo en uns marges testimonials, o fins i tot no torna a utilitzar-lo. Per a molta gent, Windows acaba esdevenint el sistema operatiu que em fan utilitzar a la feina.

I ara sí: podria ser ENCARA més fàcil?



Doncs sembla que sí! Tot i que no és gens comú, alguns usuaris han tingut dificultats a l'hora d'utilitzar l'assistent d'instal·lació per fer la partició del disc dur i conservar altre sistema operatiu a la seva màquina. La pròxima versió d'Ubuntu, que sortirà a l'octubre, millora aquest aspecte i li explicarà a l'usuari de manera encara més clara com configurar les cosetes necessàries per començar a gaudir del seu nou sistema. A més, si ja hi ha un altre sistema operatiu instal·lat, no haureu de configurar ni teclat, ni wi-fi, ni llengua, ni res! Si voleu, ho agafarà directament de la configuració actual i llestos!

A més dels usuaris particulars, no cal ni dir els beneficis que la utilització d'un sistema com Ubuntu pot tenir si sou membres d'una entitat: un sistema fiable, segur, i gratuït!!! S'ha d'afegir alguna cosa més?