No és el primer cop que us parlem d'Ubuntu i, sobretot, de la seva senzillesa d'ús. Ja sabeu que en aquest bloc no ens fa por parlar de programari lliure, i estem disposats a explicar el que sigui els cops que sigui! El regalet d'aquest divendres ve en forma d'explicacions fàcils per animar-vos a fer el salt, i desempallegar-vos de virus i altres coses molestes.
Què és Ubuntu?
Ubuntu és una distribució de programari lliure, no només un sistema operatiu. Fent una comparació amb Windows, per exemple, podríem dir que:
- Si vull Windows al meu ordinador, l'hauré de comprar, instal·lar i ja està! Tindré un sistema operatiu instal·lat que va prou bé. Però clar, només tindré això: un sistema operatiu. Hauré de fer una peregrinació per tota la Internet buscant aquells programes que vull, o comprar-los, i anar-los actualitzant cadascun com recomani el fabricant. Bé, és cert que Windows porta instal·lats d'origen algunes utilitats: el Paint, el Bloc de notes, el reproductor de vídeo, la calculadora..., però normalment no són suficients per tots els usos que li donem a la nostra màquina. Dos dels programes imprescindibles per instal·lar a Windows seran un anti-virus i un anti-espies. N'hi han de gratuïts que són molt bons, com AVG o Avast!, tot i que heu de comptar que qualsevol anti-virus ralentirà el funcionament de la vostra màquina quan estigui pescant virus.
- En canvi, si vull instal·lar una distribució de programari lliure Linux, com Ubuntu, no l'hauré de comprar, ja que és gratuït. Només l'he de descarregar aquí, gravar la imatge en un CD o un pen drive, i un cop instal·lat no només tindré un sistema operatiu, ja que d'origen porta instal·lats els programes d'ús comú: paquet ofimàtic (editor de textos, full de càlcul, editor de presentacions, bases de dades...), retoc fotogràfic, enregistrador de CD's i DVD's, i moltes coses més (sí, també porta un bloc de notes, una calculadora, un reproductor de vídeo i aquestes coses, és clar...). Si volem aconseguir més programes, només haurem de fer clic al Centre de Programari, i escollir entre milers! I el millor és que s'actualitzen tots conjuntament amb el sistema operatiu, sense que ens haguem de preguntar si disposem de la darrera versió. I ara ve la millor part: no necessitareu cap antivirus. De fet, segurament us oblidareu dels virus per sempre. Així de simple. El sistema d'usuaris i permisos dels sistemes Linux fa que la incidència de programari maliciós sigui testimonial. I en l'improbable cas d'infectar-vos, un parell de minuts buscant a Google us ajudaran a netejar la màquina del tot. De fet, la immensa majoria de problemes que tingueu amb Ubuntu els resoldreu amb un parell de minuts de googlejar. Podeu dir el mateix de Windows? ;-)
Però Ubuntu és fàcil o no?
Que sí! Els programes estan ordenats de manera lògica, la interfície del usuari és molt amigable, no us molestarà amb tants missatges emergents com altres sistemes... En un quart d'hora us sentireu com a casa. Llavors quins són les dificultats o preguntes més freqüents?
- Estic acostumant a utilitzar Windows, i tinc tot de coses a l'ordinador:
- I no podré continuar utilitzant els meus programes de tota la vida?
- M'han dit que tindré problemes amb els .doc, .xls, .pps...:
- Però em fa por allò que desconec. I si em penedeixo d'haver instal·lat Ubuntu, que diuen que és per informàtics i gent que en sap molt?
- Em fa molta mandra!
I ara sí: podria ser ENCARA més fàcil?
Doncs sembla que sí! Tot i que no és gens comú, alguns usuaris han tingut dificultats a l'hora d'utilitzar l'assistent d'instal·lació per fer la partició del disc dur i conservar altre sistema operatiu a la seva màquina. La pròxima versió d'Ubuntu, que sortirà a l'octubre, millora aquest aspecte i li explicarà a l'usuari de manera encara més clara com configurar les cosetes necessàries per començar a gaudir del seu nou sistema. A més, si ja hi ha un altre sistema operatiu instal·lat, no haureu de configurar ni teclat, ni wi-fi, ni llengua, ni res! Si voleu, ho agafarà directament de la configuració actual i llestos!
A més dels usuaris particulars, no cal ni dir els beneficis que la utilització d'un sistema com Ubuntu pot tenir si sou membres d'una entitat: un sistema fiable, segur, i gratuït!!! S'ha d'afegir alguna cosa més?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada