El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

19/1/10

Dia de l'Usuari Ubuntu, el sistema operatiu de moda (i més notícies)

Ja us hem parlat algun cop d'Ubuntu, la distribució de programari lliure més popular. És molt fàcil d'utilitzar, és gratuït, és bonic i fa la seva feina de manera molt estable.
No només és un sistema operatiu ja que, a diferència d'altres, quan l'instal·leu, automàticament disposareu dels programes d'ús comú necessaris per qualsevol usuari mig (un navegador de qualitat, paquet ofimàtic, editor de fotografies per capes, etc.)


A més, si encara teniu Windows al vostre ordinador i instal·leu Ubuntu, aquest us permetrà conservar el vostre antic sistema operatiu en una partició del disc dur i, cada cop que encengueu la màquina, us preguntarà amb quin dels dos voleu iniciar la sessió.

Ubuntu no para de generar notícies, i us en volem destacar algunes:


Dia de l'Usuari Ubuntu



  • Aquest dissabte 23 es celebra el Dia de l'Usuari Ubuntu. Si vols tastar l'Ubuntu però no saps per on començar, o ja n'ets usuari i vols aprendre coses noves, no t'ho pots perdre! Es faran una sèrie de xerrades per xat, on es tractaran diversos temes, posant especial cura en resoldre els dubtes dels usuaris bàsics, com tu i com jo.

Ubuntu 10.04, la nova versió de la distribució, arribarà a l'abril



  • El 29 d'abril s'alliberarà la nova versió d'Ubuntu, que aquest cop es dirà Lucid Lynx (10.04 LTS). Cada 6 mesos arriba una nova versió de la distribució, i el codi numèric ens indica quan ho farà (10=2010 i 04=mes d'abril).
  • Lucid Lynx inclourà l'entorn d'escriptori Gnome 3. A diferència d'altres, normalment, els sistemes operatius Linux ens permeten escollir entre diferents entorns d'escriptori, que bàsicament és la interfície gràfica que veiem a la pantalla (finestres, gestors d'arxius, menús d'aplicacions, etc.). Tot i que Ubuntu porta de sèrie l'escriptori Gnome, també podem escollir d'altres entorns com KDE (hi ha qui diu que té un estil gràfic similar als MacOS) o l'ultra-lleuger XFCE, pensat per estalviar recursos del sistema.

Extra, extra! Més notícies d'Ubuntu!



  • Sabíeu que Ubuntu va jugar un paper important en la conegudíssima pel·lícula "Avatar", de James Cameron? L'empresa responsable dels efectes visuals del film va utilitzar-lo assíduament en el renderitzat, tant en ordinadors de sobretaula com en servidors.


  • A quants de vosaltres us han regalat un netbook per reis? Aquests trastos petitons, ultra-portàtils però limitats en quant a especificacions, necessiten un sistema operatiu lleuger i optimitzat per aprofitar els recursos de la màquina. Existeixen netbooks que van amb diferents versions de Windows, des del prehistòric XP fins l'actual Windows 7, però no oblideu que en aquest cas haureu d'utilitzar un anti-virus que ralentirà el funcionament del vostre flamant aparatet. Si no voleu dependre de sistemes propietaris ni anti-virus, instal·leu l'Ubuntu Netbook Remix, una versió de la distribució optimitzada per netbooks que de ben segur us sorprendrà.



  • Enquesta pol·lèmica: Canonical, l'empresa que financia el projecte, va llençar fa poc una enquesta als usuaris de la distribució preguntant-los quines aplicacions els agradaria veure a Ubuntu. En la llista d'aplicacions es podien trobar aplicacions de tipus propietari com Photoshop, Skype, iTunes o Spotify. Sembla ser que aquesta enquesta ha molestat als més puristes, que valoren l'ús exclusiu d'aplicacions lliures. Però... quants de vosaltres podríeu viure sense Spotify? Hi ha molta gent que es resisteix a canviar de sistema operatiu només per aquests programes concrets. De fet, és possible que més d'un fins i tot canviï d'universitat.

Bé, i això és tot (de moment!). Com veieu, Ubuntu està imparable, i s'ha convertit en una alternativa lliure, segura, fàcil, estable, i sí, gratuïta, a d'altres sistemes operatius propietaris.