El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

19/7/10

Vimeo s'apunta a les llicències Creative Commons


Sembla mentida que fa no gaire temps, Flickr era una de les poques eines d'emmagatzematge de contingut generat per l'usuari que admetia llicenciar mitjançant Creative Commons (si no us sona això de les llicències CC us n'hem parlat aquí i aquí). I segurament aquest protagonisme que proporciona al creador, posant-li les coses més fàcils, hagi estat un dels secrets del seu èxit.


Aquest àlbum de fotos virtual és un èxit entre els aficionats i els professionals de la fotografia, amb una interfície estèticament agradable i poc "soroll" de fons. Fixeu-vos en això: si teniu fotos molt maques i artístiques, les penjaríeu per exemple a Facebook, en baixa resolució, sense tenir gaire clar a qui pertanyen i envoltades de comentaris i de grups estèrils? Oi que no?
Els Àlbums Web de Picasa (PicasaWeb) també són una bona eina, que fa temps que permet llicenciar els fotos amb CC, però només ens deixa configurar la distribució de totes les fotos alhora. No podem aplicar diferents llicències a diferents fotos. En canvi Flickr sí que permet aplicar una llicència diferent a cada foto o àlbum.


Doncs és una mica el que passa amb Vimeo. YouTube és molt útil, però està plagat d'obres de poca qualitat i molt soroll de fons (estètica recarregada, comentaris que molts cops fan mal a la vista...). Tot i així, sí que permet llicenciar els nostres vídeos amb Creative Commons (i des de ja fa temps), donant així molt més poder a l'autor sobre la seva obra. És per això que l'arribada de la febre CC a Vimeo suposa un nou impuls per aquest servei audiovisual, que en aspectes de llicència era clarament superat no només per YouTube, sino per altres eines com Blip.tv.