22/6/07

Joves i noves tecnologies: III Setmana Jove

.
Generació digital? Generació "e"? Jasp 2.0? eGeneració? Cultura Messenger?
.
Són joves d'entre 16 i 24 anys i han crescut rodejats de noves tecnologies: vídeos, ordinadors, videojocs i mòbils.
.
Des dels primers anys de la seva vida les TIC han format part del seu entorn.
.
A la Unió Europea dels 25, aproximadament un 50% dels usuaris d'Internet té menys de 18 anys, i a països com el Regne Unit, Alemanya o Dinamarca superen el 60% del total.
.
Ens trobem doncs davant una generació que realitza un ús més intensiu de les tecnologies i és la primera que està creixent i educant-se amb Internet.
.
Que els joves utilitzen la Xarxa per xatejar, jocs on-line, SIMS, second life, etc. ja ho sabiem però en moltes ocasions els joves, amb aquest ús relacionat amb l'oci, han passat d'exploradors a usuaris experts en noves tecnologies. Cada dia és més significativa la incidència de les noves tecnologies de la informació i la comunicació a la vida quotidiana dels joves.
.
L´ús de les TIC, fa que es facin indispensables en la vida social i laboral de tots nosaltres però els joves estan molt més a prop d´aquesta nova era, ja que per la mateixa educació a les seves escoles i llars se´ls ensenya, però sobretot l'utilitzen per les noves formes de comunicació. Sens dubte es pot parlar de l´impacte transcendental que ha tingut la tecnologia en la vida diària i quotidiana dels joves.
.
.
,
.
Per exemple, un estudi d'àmbit europeu de l'EIAA, realitzat al 2006, sobre "joves i Internet" afirmava que el 93% dels joves europeus d'entre 16 i 24 anys es propietari d'un telèfon mòbil.
.
Un 20% dels joves espanyols d'entre 16 i 24 anys, l'anomenada "generació digital", utilitzava el mòbil per navegar per Internet, un 14% per rebre i enviar correus electrònics i el 18% per serveis mòbil per WAP.
.

.
Aquesta "eGeneració", formada pels "nadius digitals”, els que perceben i afronten els canvis deguts a la irrupció de les TIC de manera diferent que els seus pares i professors. En definitiva, un canvi irreversible, on des de les relacions personals fins a l'educació s'han vist afectades. No hi ha dubte que en aquest context els joves s'enfronten a nous reptes i oportunitats, però també a importants riscos i incerteses.
.
I és que les TIC ofereixen grans oportunitats per a l'educació i la formació però, tampoc s'han d'oblidar els riscos que comporten us ús indegut en aquesta etapa de la vida.
.
.
.
Un exemple molt positiu és "EUROPOCKET TV", la televisió a Internet per a joves i feta per joves que tracta temes europeus:
.
.
.
Ara us deixem amb les activitats digitals de la III Setmana Jove, del 25 de juny a l'1 de juliol de 2007 del Casal de Joves de Sant Feliu de Llobregat:
  • Dilluns 25. JOCS ON-LINE. De 17 a 21 hores. Sala d'informàtica del Casal de Joves.
  • Dimarts 26. TORNEIG de PlayStation. De 17 a 21 hores. Sala John Lennon del Casal de Joves.
  • Dimecres 27. FOTOMUNTATGE. De 17 a 19 hores. Sala d'informàtica del Casal de Joves.

Més informació a www.santfeliu.cat/jove