4/12/07

Al vostre servei: WiFi, WiMax, ADSL, Cable, PLC, Bluetooth ?!?

Ja fa un temps que us vam parlar del nostre servei de resolució online de consultes personalitzades.
.
Aprofiteu aquesta FINESTRA A LES TIC!!!
.
Som els vostres ASSESSORS ON LINE..
.
De fet, la primera consulta va ser fa uns mesos, la va fer en Joan sobre la Certificació digital. La recordeu?Representava la possibilitat de CONTACTAR, d'enviar-nos els vostres comentaris i dubtes, les vostres aportacions i suggeriments.Qui ha tornat a trencar el gel ha estat la Lídia, que treballa al camp de la pedagogia a Sant Feliu.Aquí us presentem la seva petició que ens ha fet arribar mitjançant correu electrònic:


---------- Forwarded message ----------

From: Lídia L.S. ...@santfeliu.cat
Date: 04-dec-2007 14:38
Subject: Dubte wifis
To: sfol.sfol@gmail.com


Trobo molt una mica complex el tema del WiFi, del cable, de l'ADSL,...

Quines diferències principals existeixen?

Gràcies


Lídia

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Anem pel dubte concret.

.


Conceptualment, NO existeix cap diferència entre una xarxa amb cables (cable coaxial, fibra òptica, etc.) i una inalàmbrica o "sense fils" (WiFi, Wimax...).

.


La diferència està en que totes les xarxes inalàmbriques transmeten i reben dades a través d'ones electromagnètiques, la qual cosa suposa que l'eliminació de l'ús de cables i, per tant, una total flexibilitat a les comunicacions.

.


El Wi-Fi no és una alternativa a una xarxa convencional, sinó que és una nova tecnologia que complementa a aquestes.

.


Ambdúes xarxes (inalàmbriques i de cables) ofereixen les mateixes expectatives de comunicacions (compartir perifèrics, accés a una base de dades o a fitxers compartits, accés a un servidor de correu, navegar a través d'Internet, etc.).

.


Es pot comentar que l'entorn sense fils (Wi-Fi, Wimax...) és una solució més idònia pel que fa a flexibilitat ja que unifica mobilitat i connectivitat en la transmisió de dades, oferint, per exemple, noves possibilitats d'"oficina mòbil".

Aclarim tot això una mica més:


Les xarxes de telecomunicacions, des del punt de vista de les tecnologies d'ACCÉS (CONNECTIVITAT), als serveis que volen els usuaris (dades, vídeo, xarxes...) pot ser diversa:


Cobre (ADSL), Cable, Fibra, Wi-Fi, WiMax, GPRS, Bluetooth, Edge, UMTS (3G), PLC, Satèl·lit…..


Les comunicacions sense fils són aquelles que es porten a terme sense l'ús d'interconnexió entre els participantes; per exemple, una comunicació amb telèfon móbil és inalàmbrica, mentre que una comunicació amb telèfono tradicional no ho és.


El número de solucions inalàmbriques no es limita únicament a l'univers Wireless-WiFi. El ventall és molt més ampli, per exemple GSM, UMTS, Bluetooth, GPRS, 3G, LMDS, WiMAX, MESH, etc.TIPOLOGIA DE XARXES DE DADES SENSE FILS:


1) D'àrea o accés personal o WPAN (Wireless Personal Area Network):


Per exemple el Bluetooth. Disposa de cobertura limitada (desenes de metres), pensades per interconnectar els diferents dispositius d'un usuari (per exemple el PC i la impressora, PDA i ordinador, etc.).2) D'àrea o accés local o WLAN (Wireless Local Area Network)


És la tecnología Wi-Fi. En vam parlar aquí: "Wi-Fi: Internet sense fils... "3) D'àrea o accés metropolità o WMAN (Wireless Metropolitan Area Network):


Pretenen cobrir l'àrea d'una ciutat. Els protocols LMDS (Local Multiport Distribution Service, “Servei Local de Distribució Multipunt”) o WIMAX (Worlwide Interoperability for Microwave Acces, “Interoperativitat mundial per accessos de microones”) ho són.4) XARXES GLOBALS, amb la possibilitat d'abastar una regió (país o grups de països).


Es basen en les tecnologies dels mòbils i han aparegut com evolució de comunicacions de veu. Per exemple, les xarxes de telefonia mòbil 3G (UMTS), GPRS, etc.Recordeu que podeu preguntar-nos sobre les TIC i Internet !!!


Estem al vostre servei.

Aquest projecte és viable gràcies al suport de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació. Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya.