El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

19/5/08

D'administracions i connexions: pot Internet ser un servei universal?

Seria impossible comptar els usuaris que ens han preguntat algun cop al Telecentre: "I aquí al poble no es poden posar unes antenes per tenir Internet de franc"?


Nosaltres sempre els remetem als espais públics amb zona WiFi, explicant-los que com que un Ajuntament no és un proveïdor de serveis d'Internet (ISP), és impossible que pugui oferir un servei universal d'accés a Internet que ja ofereix una sèrie d'empreses. De fet, els Ajuntaments que ho han intentat han estat sancionats, i obligats a desmuntar la xarxa sense fils. Alguns exemples són els de Barcelona, Atarfe (Granada) i Puenteareas (Pontevedra).

I això va així a tot el món? Doncs més o menys. Molts governs locals han provat de donar accés a Internet als ciutadans instal·lant una xarxa wi-fi, com per exemple el de San Francisco (Califòrnia), però sempre han acabat desmuntant les antenes (més informació en anglès aquí)

I aquestes antenes del campanar? Són de la xarxa ciutadana i lliure guifi.net, que ja coneixeu si visiteu aquest bloc. Com ja sabeu, per a unir-vos a aquesta xarxa, heu de registrar-vos i tenir l'equip adeqüat. Us podeu descarregar un manual d'instal·lació i un document explicatiu sobre la xarxa a la nostra barra lateral.


Com podeu veure, hi han interessos enfrontats: Per una banda, en plena era de la Societat de la Informació tots hauríem de tenir dret a accedir a aquesta informació. Per altra, els interessos de les empreses que fan tècnicament possible que ens podem connectar a internet.

Hi ha una alternativa més a les xarxes lliures com guifi.net: les xarxes propietàries, com Fon; fa temps us havíem parlat d'ella.

Ja veieu, les administracions locals ho tenen difícil per competir en un mercat tan dur com és el de les telecomunicacions. Però no és possible tenir una xarxa en espais públics per a connectar-se en cas de necesitat, havent-se registrat?

Doncs sí: Hi han Ajuntaments com el de Castelldefels, que "impulsa un espai WiFi per a connectar-se a Internet des de la platja", o d'altres que ofereixen cobertura WiFi en parcs públics als usuaris que disposin de certificat digital, com el de Monzón (Osca).

Ara que ja us hem posat les dents llargues, podeu venir al Telecentre a connectar-vos a Internet, com estan fent ara mateix un bon nombre d'usuaris i usuàries. O potser... (continuarà)