El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

30/1/07

El Fon

Que és Fon?

Fon(www.fon.com) és una iniciativa empresarial a nivell mundial que neix a partir de la idea de questionar-se el “perquè s’ha de pagar la connexió a internet quan som al carrer, si ja la paguem quan som a casa”. Donada aquesta premissa, pretén crear una xarxa d’accés a internet sense cables (Wifi) en la qual els usuaris de Fon, comparteixen part de l’ample de banda, prèviament contractat amb alguna companyia, mitjançant un aparell anomenat “la fonera”.
Així d’aquesta manera, els usuaris de la xarxa poden accedir gratuïtament a internet des de qualsevol punt amb cobertura del mapa
d’usuaris Fon (http://maps.fon.com/)


Hi ha diferents tipus d’usuaris de la xarxa font?

Hi ha 3 grans modalitats d’usuaris de Fon, els Linus, els Bill i els Aliens.

Els Linus, són la gran majoria, i son aquells que comparteixen la seva connexió a canvi de poder conectar-se a qualsevol lloc on puguem trobar un punt d’accés Fon .
Els Aliens són aquells que no comparteixen el seu Wifi, però que pagant 3€ al dia es poden connectar des de qualsevol punt d’accés Fon.
Finalment els Bills, que comparteixen el seu Wifi però no poden conectar-se a la xarxa Fon. A canvi d’això reben la meitat del que paguen els Aliens per usar la connexió.

Que necessito per formar part de la xarxa Fon?

A part de la connexió normal a internet (de banda ample), necessitem un router especial “la fonera”, que ens permetrà repartir l’amplitud de la banda amb els altres membres de la xarxa fon. Aquest router esta subvencionat per la companyia i te un cost aproximat de 30€.


Avantatges de Fon

Gràcies a la xarxa Fon, podem connectar-nos des d’on vulguem (si som Linus), sempre i quan hi hagi una fonera aprop. El mapa interactiu ens indica la posició exacta de tots els punts des d’on ens podrem connectar.
Si som Aliens, podrem tenir connexió des de qualsevol punt de la xarxa per un dia sencer, només per 3€.


Critiques a Fon

Les principals crítiques van dirigides a que exploten les connexions de particulars amb un fi empresarial, ja que el funcionament de la xarxa es basa en les cessions que cada usuari fa del seu propi accés a internet.
També es critica la imatge altruista que mostra la iniciativa, quan els seus propòsits són plenament mercantils, i l’adhesió de nous membres no deixa de ser un objectiu empresarial.

1 comentari:

Anònim ha dit...

FON suena a humo, a burbuja, a "timo de la estampita" y a secta destructiva.