Fa poc, el web 3cat24.cat es feia ressò d'un projecte coordinat per una coneguda i amiga de Sant Feliu On Line: l'Olga Cuevas. Es tracta del projecte TICPadrins, que ha fet descobrir les Noves Tecnologies a la gent gran de la residència Serafí Casanovas de Sort, al Pallars Sobirà.
L'Olga, que fa poc va fer de "profe" per la Casa d'Oficis, és una defensora convençuda del programari lliure, així que moltes de les eines utilitzades a TICPadrins han estat lliures i de codi obert, com ara el conegut programari educatiu GCompris, que si bé ha estat dissenyat per nens petits, és molt útil per ajudar la gent gran a conservar les seves capacitats cognitives i mnemotècniques. Al bloc del projecte podeu veure les activitats que fan i també, és clar, què bé que s'ho passen!
Ja coneixeu un altre exemple de TIC social aplicada a col·lectius, aquest cop a Sant Feliu. És el bloc del centre de dia de salut mental Pins d'Or. En aquest projecte els mateixos usuaris s'encarreguen d'actualitzar el bloc, i cada dia ho fan millor!
Com veieu, l'ús social de les TIC va prenent rellevància dia a dia. Però... es podria dir que la tecnologia té un ús terapèutic? Algun dia els metges arribaran a "receptar" tecnologia?
Evidentment les TIC no són un fi en sí mateix, sinó un mecanisme, una eina per aconseguir uns objectius. Les TIC poden ser comunicació (barata, universal i multi-canal), creació, entreteniment, accés a la informació... I això, per determinats col·lectius, pot suposar una injecció d'autoestima, autonomia, i un augment en el nombre de possibilitats de relacionar-se amb gent a la que no podria accedir d'una altra manera.
L'ús de la tecnologia també ens obliga a pensar contínuament, interactuar amb la màquina, utilitzar els nostres reflexes, i sobretot a llegir i a escriure.
Podríem dir que estem en el moment de la història de la humanitat on més es llegeix? Si comptéssim el número de paraules diàries que llegíem fa 15 anys i el comparéssim amb el que llegim avui, no creieu que quedaríem com a mínim, sorpresos? Els mitjans de comunicació constantment ens bombardegen amb estadístiques que diuen no llegim gens ni mica, però... realment és cert? El fet de navegar per Internet, l'ús de les xarxes socials i de la missatgeria instantània fa que molta gent que llegeix un llibre o menys de mitjana a l'any practiqui la lectoescriptura constantment.
Què en penseu? La tecnologia ens aïlla o ens ajuda a comunicar-nos? Fa que llegim menys llibres? Podeu deixar-nos la vostra opinió als comentaris.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada