6/11/06

Accessibilitat + Usabilitat = IGUALTAT a Internet

Existeixen elements de disseny d'una pàgina web que afecten de diverses maneres al millor o pitjor l'accés als continguts d'un lloc web a Internet.
L'anglicisme "usabilitat" de vegades despista una mica ja que en ocasions té la connotació de referir-se únicament de l'accessibilitat al medi físic. Molts experts consideren que seria millor anomenar aquesta qüestió simplement com "visitabilitat".
Usabilitat i estètica no són incompatibles. La simplicitat en el disseny a Internet és una bona noció estètica. Un lloc web ben dissenyada no és aquell sobrecarregat.
A la usabilitat també se l'anomena "arquitectura de la informació" o "disseny de la interacció" però tot és més senzill: la usabilitat hauria de permetre a qualsevol persona entrar en una pàgina web, conèixer els seus continguts i explorar i introduir-se en el seus diferents apartats.


I un pas més: la web ha de poder ser visitada, usada o accedida per totes les persones, especialment també aquelles que posseeixen algun tipus de complicació, es tracta de l'ACCESSIBILITAT WEB que consisteix en l'elaboració de webs a Internet que puguin ser accessibles per a tots el usuaris, especialment per a aquells amb més dificultats.

L'accés a la xarxa ha de ser igual per a tots: gent gran, discapacitats físics (visuals, auditius...), persones amb problemes psíquics, etc. No hem d'oblidar que a Espanya un 10% de la població pateix alguna discapacitat, és a dir 3,5 milions de persones.

Fer que una pàgina web sigui accessible no suposa dificultats addicionals.

A Internet ACCESSIBILITAT i USABILITAT estan íntimament relacionades. Una forma part de l'altra. Una web accessible és una web més usable.
L'organisme encarregat de promoure l'accessibilitat a Internet i fixar els estàndards d'ús d'Internet en aquesta matèria és el "W3C", en especial el seu grup de treball "WAI".
A Espanya una de les associacions més importants que treballa en aquest camp és el "SIDAR", el Seminario de Iniciativas sobre Discapacidad y Accesibilidad en la Red. També ha creat una aplicació gratuïta i en línia per revisar l'accessibilitat de pàgines web: "HERA".
Altres eines online de comprovació són el TAW, Test d'Accessibilitat Web, i l'EXAMINATOR.
La Societat de la Informació ha de ser ACCESSIBLE i INCLUSIVA per a tothom.

Cap comentari: