El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

13/1/09

SaaS: El futur del programari per empreses?

Fins ara, el sistema de distribució dels programes informàtics que utilitza una empresa era semblant al que utilitzem els usuaris a casa nostra: Tenim el programa instal·lat a la nostra màquina, i l'executem de manera local.


Aquesta sistema genera la sensació de "posseir" l'eina, però en el cas d'una empresa pot ser bastant car i problemàtic el fet de destinar una sèrie de màquines on estigui instal·lat el programa. També cal afegir que pel manteniment del mateix, el tècnic de la companyia que ofereix l'eina s'haurà de desplaçar cap al client per fer el manteniment o solucionar alguns problemes. Fins i tot, en moltes empreses és necessari que un o més tècnics de la companya de software tinguin el seu lloc de treball allà mateix. I per suposat, si es vol executar el programa des de fora de la intranet de l'empresa, s'haurà de disposar d'algun sistema de connexió tipus VPN.

En una època en que tothom està acostumat a executar programes via Internet (no utilitzeu Google Maps, Docs, reproductors de música en línia, etc.?), apareix el model de Programari com a Servei (Software as a Service o SaaS). I en què consisteix aquest model?

Doncs consisteix en abandonar el model de pagar per una llicència, i passar a pagar un "lloguer" de serveis. El programa està instal·lat als servidors de la companyia de software i és accesible via Internet des de qualsevol banda, no només des de la intranet d'una empresa determinada. El manteniment serà més senzill a priori, ja que els tècnics no s'hauran de desplaçar enlloc, i l'empresa no haurà d'"anar trucant" a veure si pot venir algú a solucionar el problema. És a dir, serà l'empresa que proveeix el software la responsable de que el servei funciona de manera correcta, ja que si no el client podrà deixar de pagar la quota.


En aquest sentit, el Centre Tecnològic Barcelona Digital, organitza un debat sobre el model SaaS el dia 22 de gener a l'Auditori del CaixaFòrum. Aquí pots veure el programa del debat.

Aquests nous models de consum de programes, també fora del món de l'empresa, fan trontollar l'actual paradigma d'ordinador personal. Cal una màquina tan gran i potent? Cada dia es venen més portàtils per ús personal, i tot just quan sembla que l'última tendència és tenir un portàtil car i potent, el mercat dels ultraportàtils comença a créixer de manera exponencial.


Màquines molt petites i menys potents, pensades per estar connectats a la Xarxa allà on ens trobem, amb un sistema operatiu lleuger. Pareu-vos a pensar: Quin és el programa informàtic que teniu tot el dia engegat? El navegador. Amb ell podeu accedir no només a llocs web, sinó a milers d'utilitats en línia per fer tot tipus de coses (siii, mirar el Facebook també...). Ja us ho havíem avisat en tornar de vacances.

És a dir, la antiga tendència a tenir instal·lats tot tipus de programes dins la nostra màquina sembla que tira cap a un altre cantó. També s'ha de dir que els programes instal·lats al nostre ordinador de vegades donen problemes, i fins i tot ens fan rebutjar les últimes versions per utilitzar eines més antigues, però més conegudes i que donen menys problemes.

I vosaltres què feu? Ja esteu totalment en línia? Deixeu-nos algun comentari.