El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

30/1/09

T'ajudem a instal·lar programari lliure

Al Punt TIC Falguera assessorem els nostres usuaris a l'hora de descarregar programari. I normalment recomanem programari lliure, que acostuma a ser gratuït, i funciona d'allò més bé, a més de que és més respectuós amb els estàndards (sobretot en el cas de navegadors i paquets ofimàtics).


Normalment ens trobem sempre amb el mateix cas: un usuari o usuària que tot just acaba de comprar-se un portàtil de trinca, i es troba amb el problema que té el disc dur del seu ordinador ocupat parcialment per programes que no pot fer servir.

Normalment són aquests dos:
  • Antivirus: ve instal·lat per defecte un antivirus d'una coneguda marca comercial (normalment Panda), que només pot fer servir durant 60 dies, però que li ocupa espai a l'ordinador. Encara que pugui semblar sorprenent, quan finalitza aquest "període de prova" (quina prova? si jo no he demanat res?), l'antivirus no es desinstal·la automàticament de l'ordinador, sinó que allà es queda, ocupant espai. És l'usuari qui l'ha de desinstal·lar (si sap fer-ho, clar), i tot i així, la desinstal·lació sempre deixa algunes restes del programa.
  • Paquet ofimàtic: D'aquest problema ja us havíem parlat. L'ordinador porta instal·lat de sèrie el paquet ofimàtic Microsoft Office, però l'usuari només el pot fer servir uns quants cops. Per si això fos poc, l'Office va descarregant tot d'actualitzacions encara que no ens deixi utilitzar-lo, ocupant encara més espai al nostre disc dur. I aquest programa és dels que ocupen MOLT espai a la memòria.


És per això que molts usuaris, com per exemple l'Isidre, ens demanen consell a l'hora d'aconseguir programes, i els assessorem a l'hora de descarregar-los. Ell ha vingut avui amb el seu portàtil nou, i l'hem recomanat i ajudat a instal·lar el paquet ofimàtic OpenOffice.org i el navegador Mozilla Firefox.


També hi han programes gratuïts que no són lliures, no penseu. Ell volia un editor senzillet per retocar les seves fotos, i l'hem recomanat Picasa. I com que també està preocupat per la seguretat de la seva màquina, li hem ajudat a descarregar l'antivirus Avast i l'antiespies SpyBot S&D, els dos gratuïts i disponibles en català.

Cada cop són més els usuaris que s'apropen al Punt TIC Falguera per preguntar-nos quins programes poden descarregar al seu ordinador. I vosaltres?