El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

27/5/08

L'assessor on line: Seguretat infantil a la xarxa.

L'altre dia, el nostre servei d'Assessor Online rebia aquest missatge de la Maria José:


---------- Forwarded message ----------

From: MARIA JOSÉ ...........@.........com
Date: 15-may-2008 13:56
Subject: Consulta sobre seguretat infantil
To: sfol.sfol@gmail.com

Tinc una filla petita. Es pot protegir el PC per a que si ella navega per Internet, no li surtin pàgines inadeqüades per la seva edat?

Moltes gràcies.

Maria José.

--------------------------------------------------

És freqüent que les mares i els pares sentin intranquilitat quan els seus fills utilitzen Internet, ja que sovint els més jovenets són els que utilitzen el PC amb més facilitat.
Al Telecentre constantment sentim aquests comentaris, i intentem aconsellar mares i pares quan fem un curs de Seguretat infantil a la xarxa.



El primer que hem de tenir en compte és que no existeix cap eina de control que sigui efectiva al 100% i que abans de començar a "posar tanques", hem familiaritzar-nos amb Internet, navegar amb l'infant, i ensenyar-li a fer-ho amb seguretat. Podeu veure aquests consells dirigits a mares i pares en aquest enllaç, dins del web Internet Segura de l'Agència de Qualitat d'Internet (IQUA). A més, també trobareu consells per a infants, ordenats per edats.



A partir d'aquí podem utilitzar algun tipus de filtre de continguts, que deixarà consultar només els webs que es trobin dins d'una llista segura i vetarà els webs d'una llista negra, o que impedirà l'accés a webs que continguin determinades paraules. Hi han molts sistemes per filtrar el que veiem a Internet, però repetim, cap d'ells és totalment fiable.

El navegador Internet Explorer disposa d'un filtre de webs integrat, que trobareu fent clic al menú Eines\Opcions d'Internet. Un cop feu clic a la pestanya Contingut, podeu habilitar l'"Assessor de contingut", que us permetrà decidir quin tipus de webs pot veure l'infant i quines no. També podeu introduir una contrasenya d'administrador, per tal d'activar o desactivar el filtre.



Si disposeu de Windows Vista, també trobareu una eina de Control Parental inclosa, on podeu crear usuaris que tinguin limitat l'accés a la Xarxa. Podreu realitzar un seguiment de les activitats dels infants al davant de l'ordinador.



També existeixen eines externes de control parental, que podem descarregar de la Xarxa. Algunes d'elles, a més del filtre, ens permeten limitar el temps de navegació dels més petits.
Aquí, aquí i aquí en trobareu algunes.


Recentment l'Associació Espanyola de Pediatria ha signat un acord amb Microsoft per a promocionar Windows Live OneCare Protección infantil, un programa que podem descarregar gratuitament de la xarxa. Aquest programa permet també filtrar determinats webs, rebre informes amb els webs que ha visitat l'infant, i administrar la seva llista de contactes de Messenger.



Per a poder utilitzar-lo necessitarem un compte Windows Live (com per exemple, Hotmail) per cada un dels usuaris del PC de casa, i cada cop que engeguem l'ordinador, l'haurem de dir qui som i escriure la nostra paraula de pas. Si hem configurat correctament el programa, s'activaran els filtres pels infants, i els adults podran navegar lliurement.


En resum, per conèixer els perills hem de conèixer la xarxa...

... i recomanar als infants webs adients per la seva edat, però divertides alhora. A més de la conegudíssima edu365.cat, podem trobar iniciatives com la de Webs Ok!, un directori de webs per a infants on veureu tot de propostes endreçades per temes (animals, esports, música...); o descarregar programari educatiu a Softcatalà.

I si esteu preocupats per la seguretat a la xarxa en general (no només de cara als infants), podeu fer un ull als 77 consells de seguretat a Internet segons el web alerta-antivirus.es.



Però no tot és navegar per Internet, oi? Entre les preocupacions de mares i pares, també es troba la d'escollir videojocs no perjudicials per als nens i nenes. Per tal de facilitar-vos aquesta tria, podeu consultar la Guia pera l'elecció i ús de videojocs en aquest enllaç.

I això és tot per avui... Bé, no, no és tot. Ja sabeu que podeu utilitzar els comentaris per dir la vostra, o preguntar-nos més sobre el tema!

Si voleu fer una altra consulta, estem al vostre servei en l'adreça de correu sfol.sfol@gmail.com

5 comentaris:

OLGA ha dit...

Jo penso que això dels filtres no és gens positiu.

Penso que la norma principal és tenir l'ordinador en un lloc de pas de casa. No cal que els pares estiguem tafanejant tota l'estona què fa el nostre fill, però si anar donant un cop d'ull.

El nostre fill ha d'aprendre a utilitzar Internet com qualsevol altre cosa. Cal que estiguem al seu costat al principi, i que en parlem. No és necessari que els pares siguin uns experts, però si que els acompanyem en l'activitat.

Anònim ha dit...

Personalment estic d'acord amb tu, Olga. A mi tampoc m'agraden gens els filtres.

A més, no hi ha res més potent que la curiositat infantil, i totes les tanques que posem acabaran sent un estímul per saltar-les. No oblidem que els nens i joves sempre han accedit als continguts que han volgut d'una manera o d'una altra.

En el cas de la missatgeria instantània, tot i no tenir fills, sí que potser puc entendre més els pares/mares. Les possibilitats de comunicació d'igual a igual que ofereix la xarxa, tot i ser una absoluta meravella, poden generar desconeixement i pors irracionals, que hem de gestionar amb molt de diàleg.

Interessant debat, no?

Anònim ha dit...

Primer de tot, moltes gràcies per tota aquesta informació, que aniré aplicant, de mica en mica.

Respecte als comentaris que han, jo vaig fer la pregunta, tinc una nena de 7 anys, que ara comença a mostrar curiositat. Son incursions "tímides a internet" i jo amb poso amb ella, donat que encara no té facilitat, per tant ara per ara, jo soc la que escric.

Tot i això, heu posat alguna vegada “Blancanieves”, “Peter Pan”... al cercador?. Pot sortir qualsevol imatge, fins i tot, sent jo la que estic davant del teclat.

Crec que ja arribarà el temps en el que l’hagi d’explicar i conversar amb ella al respecte, però encara és petita, ni tant sols per entendre pot o no sorgir alguna imatge inadequada.

Bé, és el que, com a mare, opino.

De nou, moltes gràcies per una informació tant elaborada i complerta.

Punt TIC del Palau Falguera ha dit...

En resposta a la teva segona consulta, el cercador Google inclou una eina de filtratge anomenada Google Safesearch, que pot filtrar les imatges que apareixen en fer una cerca.

Aquesta eina de filtratge de moment no es troba disponible quan utilitzem la interfície del cercador en català, però si que funciona en anglès o castellà, per exemple.

Per canviar l'idioma, hauràs d'anar a "Preferències" i escollir l'anglès o castellà com a "Idioma de la interfície". Un cop fet això, fes clic a "Desa les preferències".

Ara ja pots tornar a entrar a "Preferències". Veuràs que apareix un nou apartat anomenat "Filtro SafeSearch". Tot el que has de fer és escollir un dels 3 nivells de protecció, i desar les teves preferències. El cercador recordarà el nivell de filtratge per a totes les cerques, a no ser que tinguis desactivades les galetes al teu navegador, o les esborris.

Aquest dijous dia 12 comencem un taller sobre seguretat infantil al Telecentre, on explicarem amb més detall aquestes eines. Per aconseguir la teva plaça ens pots trucar al 93 6666180.

Moltes gràcies pel teu interès.

Salutacions.

Punt TIC del Palau Falguera ha dit...

Hola, Miguel Angel.

En resposta a la teva consulta, pots mirar en aquest enllaç, on expliquem com fer que els videos de pàgines com YouTube es puguin veure a les entrades del teu bloc.

Moltes gràcies per la teva consulta. Recorda que pots enviar els teus dubtes a sfol.sfol@gmail.com