2/10/08

Nadius digitals, per què som diferents?

Nadius digitals, per què som diferents? Amb aquest nom s’obria el debat tecnològic d’avui a l’auditori de Barcelona Activa. Un debat on hem pogut saber què significa ser nadiu digital i on hem pogut conèixer alguns d’aquests joves emprenedors com és el cas del Sr. Víctor Martín, cofundador de Moneytrackin; el Sr. Diego Mariño, Fundador d’Abiquo i el Sr. Jordi Torras, fundador d’Uplay Studios.

Els nadius digitals no deixen de ser una generació nascuda a partir dels 80’s formada amb Internet i les noves tecnologies. Segons Mark Prensky (creador del concepte Nadiu Digital) els joves representen les primeres generacions formades amb aquestes noves tecnologies, i veuen Internet com un espai d’activitat (crear, compartir, jugar, comunicar, etc) i no només com un espai de consulta d’informació.

Malauradament però, no és només aquesta diferència d’edat el que separa als nadius digitals dels immigrants digitals (generació de persones que utilitzen, conviuen i treballen amb les TIC però que van néixer i créixer sense elles), si no que també influeixen altres aspectes molt més importants com són l’entorn social on ens movem, i l’actitud que assolim davant de l’ús de les TIC.

I és en aquest últim punt on m’agradaria fer èmfasi, ja que després d'assistir a aquest acte, crec que l’Alfabetització digital va per bon camí si la persona interessada en alfabetitzar-se pensa que pot trencar aquesta barrera tecnològica.

Voler és poder, i ser jove no significa tenir tot el coneixement al nostre abast. Les TIC no són una qüestió d’edat, sinó de mentalitat. El més important és no acomodar-se en un lloc determinat de la història pensant que mai es podrà accedir a tot aquest nou coneixement de les TIC. I si no, que li preguntin als nostres protagonistes del documental Connectats!

Aquí us deixo el programa de la jornada d’avui que ha estat força entretinguda.


Vanessa López
Pedagoga especialista en TIC