6/10/08

Programari lliure: valoració

Com potser ja sabeu, tenim ordinadors nous, i hem fet alguns canvis en el programari. Les màquines ara arrenquen amb Win Vista o Ubuntu, i hi ha tot de programari llliure en els 2 sistemes operatius. A continuació, us expliquem un parell de reflexions quan ja portem quasi bé un mes d'experiència:
  • Missatgeria instantània: Tenim 2 programes de missatgeria instantània instal·lats a l'ordinador: aMSN (lliure) i l'omnipresent Microsoft Messenger (propietari). Els nostres usuaris estan acostumats al segon, però com que la icona que veuen a l'escriptori és la del aMSN, ho estan utilitzant tots i ningú no s'ha adonat que no és el seu programa habitual! Qui deia que el programari lliure era complicat i no funcionava bé? Eh?
  • Pack Ofimàtic: Un dels canvis més importants ha estat prescindir del Microsoft Office: Ara utilitzem l'OpenOffice.org, fa pràcticament el mateix (i converteix documents a PDF amb un clic!), és gratuït, funciona molt bé, i no és gens intrusiu. Aquesta és una de les coses que s'han de mirar a l'hora de fabricar un programa, ja que pot arribar a confondre l'usuari, sobretot si aquest s'està iniciant en la tecnologia.

Un exemple: ens trobem amb que tenim uns ordinadors nous, que venen amb un programa instal·lat que no hem demanat (l'Office), però quan l'utilitzem ens diu que no podem fer-ho, que hem de pagar una llicència!!!

I doncs? Per què ve instal·lat, llavors? És a dir, està consumint recursos del nostre ordinador sense permís (ocupa molta memòria al disc dur). A més, quan actualitzem el sistema operatiu amb l'eina "Windows Update", també baixa actualitzacions per l'Office! Més memòria encara!

I això és tot per avui. Ja us continuarem explicant històries un altre dia!