El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

6/10/08

Programari lliure: valoració

Com potser ja sabeu, tenim ordinadors nous, i hem fet alguns canvis en el programari. Les màquines ara arrenquen amb Win Vista o Ubuntu, i hi ha tot de programari llliure en els 2 sistemes operatius. A continuació, us expliquem un parell de reflexions quan ja portem quasi bé un mes d'experiència:
  • Missatgeria instantània: Tenim 2 programes de missatgeria instantània instal·lats a l'ordinador: aMSN (lliure) i l'omnipresent Microsoft Messenger (propietari). Els nostres usuaris estan acostumats al segon, però com que la icona que veuen a l'escriptori és la del aMSN, ho estan utilitzant tots i ningú no s'ha adonat que no és el seu programa habitual! Qui deia que el programari lliure era complicat i no funcionava bé? Eh?
  • Pack Ofimàtic: Un dels canvis més importants ha estat prescindir del Microsoft Office: Ara utilitzem l'OpenOffice.org, fa pràcticament el mateix (i converteix documents a PDF amb un clic!), és gratuït, funciona molt bé, i no és gens intrusiu. Aquesta és una de les coses que s'han de mirar a l'hora de fabricar un programa, ja que pot arribar a confondre l'usuari, sobretot si aquest s'està iniciant en la tecnologia.

Un exemple: ens trobem amb que tenim uns ordinadors nous, que venen amb un programa instal·lat que no hem demanat (l'Office), però quan l'utilitzem ens diu que no podem fer-ho, que hem de pagar una llicència!!!

I doncs? Per què ve instal·lat, llavors? És a dir, està consumint recursos del nostre ordinador sense permís (ocupa molta memòria al disc dur). A més, quan actualitzem el sistema operatiu amb l'eina "Windows Update", també baixa actualitzacions per l'Office! Més memòria encara!

I això és tot per avui. Ja us continuarem explicant històries un altre dia!