Aquest cop el repte no era gens fàcil: Ell volia un ordinador per Internet, però pensava que no tenia sentit gastar molts calers en una màquina "normal", que a més consumeix massa energia de la que necessita només per compartir fitxers.
Com potser ja sabeu, els sistemes operatius basats en Linux fan possible que ordinadors més vells puguin funcionar d'una manera molt eficient, encara que tinguin un processador més lent, menys RAM i un disc dur més petit. Però en Carles ha anat més enllà: es va plantejar utilitzar un client secundari o client lleuger (thin client).
I què és això d'un client secundari? És un petit ordinador que no pot treballar sol, sinò que necessita un servidor on s'executen els programes i es desen els fitxers. És a dir, es poden tenir diversos clients secundaris funcionant, però qui fa la feina és el servidor. És l'ordinador reduït a la mínima expressió.
En concret, el Carles va comprar de segona mà per uns 50 euros un HP t5135 amb les següents característiques:
- Disc Dur Flash de 64 Mb de capacitat (64 Mb! Compte! No parlem de Gb! El vostre pen drive és molt més gran!)
- 128 Mb de RAM.
- Processador a 400 Mhz (com un Pentium II!)
Doncs rastrejant la xarxa ha trobat un Sistema Operatiu que ocupa 47 Mb. Es diu Puppy Linux i l'ha instal·lat amb èxit a l'ordinador. I encara li sobren 17 Mb!
Avui ha vingut a demostrar que el que deia era cert. Ha aparegut al telecentre amb una petita bossa, ens ha demanat un monitor, i en pocs segons ja estava navegant per Internet.
Potser pensareu: I que pot oferir un Sistema Operatiu amb una mida de 47 Mb?
- Navegador web Dillo: Potser el navegador més petit del món, però fa la seva feina.
- Client BitTorrent.
- Programari d'enregistrament de CD's.
- Processador de textos!
- Programari d'edició gràfica (com el Paint)
- Client de Xat.
- Reproductor multimèdia.
- Ripper.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada