El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

14/11/08

Però.... què és un bloc?

En plena era 2.0, hi han milers de blocs a la Xarxa: grans, petits, personals, institucionals... Hi ha qui pensa que li hem de dir blog en comptes de bloc, i fins i tot, ara que estan molt de moda les xarxes socials com Facebook, algú defensa que els blocs han mort.


Però... què dimonis és això d'un bloc? Per explicar-ho agafarem la definiciò de la Viquipèdia:

"En informàtica, un bloc (també blog -força usat- o bitàcola, de l'anglès blog, truncació de weblog: diari web) és un diari interactiu personal (dip) a Internet. Un bloc està dissenyat per a que, com a un diari, cada article tingui data de publicació, de tal forma que la persona que escriu (blocaire o bloguista) i les que llegeixen poden seguir un camí de tot el que s'ha publicat i editat."

És a dir, no és una plana web amb una portada o home, on podríem trobar un menú amb enllaços que ens dirigeixen a diferents seccions, sinó que és una tira d'escrits ordenats cronològicament.

En quant a la temàtica, la Viquipèdia ens descriu alguns temes habituals que són tractats als blocs:
  • Bloc personal. El de la persona que explica els detalls de la seva vida.
  • Bloc de l'expert sobre un tema. Hi ha moltes persones que utilitzen els seus blocs per transmetre els seus coneixements d'expert. Així, a part de beneficiar a tota la comunitat, també aprofiten per guanyar notorietat tot incidint en la seva activitat professional.
  • Bloc polític. Des de candidats a campanyes electorals fins a gent que aprofita el weblog per a explicar el sentit del seu vot. És habitual veure debats molt vius entre diferents blocs o grups de blocs, tot facilitat la participació dels ciutadans en el debat democràtic públic.
  • Bloc professional. Hi ha grups de professionals que es coordinen o expliquen els seus projectes a través de les bitàcoles. Això sol ser molt habitual en projectes de programari lliure.
  • Bloc periodístic. Simplement dóna informació, talment un diari tradicional.
Hem de dir que un bloc no ha de ser necessàriament escrit per una sola persona, sino que es poden assignar permisos a diversos autors. Són molt freqüents els blocs actualitzats per un equip de persones, de vegades amb escrits molt diferents segons l'autor.

Una de les caràcterístiques que han contribuït a l'èxit dels blocs és que els visitants normalment poden fer comentaris sobre els escrits de l'autor o autors. D'aquesta manera, la comunicació adquireix un caire bidireccional, i l'escrit de vegades només és un punt de partida per una conversa o debat.

Els blocs freqüentment admeteixen fotografies i vídeos, tot i que existeixen variants més especialitzades, com els fotologs, videoblocs i audioblocs.

Donat l'èxit del format, i la dificultat de llegir totes les actualitzacions dels blocs que hom segueix habitualment, la majoria dels blocs disposen d'un sistema de sindicació, mitjançant el qüal no és necessari que l'usuari accedeixi a l'adreça on és ubicat un bloc en concret. Cada cop que un bloc del nostre interés és actualitzat amb un nou escrit, el sistema de sindicació ens l'envia a una safata amb la resta de nous escrits. D'aquesta manera, podem llegir les novetats dels nostres blocs preferits en una única pantalla.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Fa uns mesos cert webmaster de Sant Feliu va haver de proporcionar presència a Internet a una petitat entitat.

Encara me'n recordo del seu "argument de venda"...

"Són eines de blogs. Tot i tenir algun petit desavantatge crec que els avantatges són molts més:

- Principalment que pots fer el manteniment sense necessitat de fer servir cap programa d'edició web. Es configura tot amb un panel de control molt senzill.

- No cal que siguis tu l'únic que facis el manteniment, pots tenir un equip de redactors, fins i tot es pot encarregar cadascú d'una secció.

- Pot obrir les pàgines que vulguis a comentaris. De forma que, les persones visitants del web, o qui tu autoritzis, poden deixar els seus comentaris a cada pàgina. Ho pots moderar si vols.

- L'aspecte es pot canviar de forma molt ràpida i senzilla i no està gens malament".