El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

10/11/08

MANUEL CASTELLS: «LA BRECHA DIGITAL NO EXISTE»

Via "Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología" ens assabentem d'unes declaracions del sociòleg Manuel Castells relacionades amb l'alfabetització digital.

Aquesta informació la recull el diari "Público" (Data de publicación: 07/11/200. Autor: Criado, Miguel Ángel).

Fa uns dies la Fundació Banco Santander organitzava una sèrie de debats sota el títol "El mundo que viene: La sociedad red", els coordinadors del cicle, Manuel Castells i la rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Inma Tubella, van demontar diversos mites de l'impacte social d'Internet.

Van començar afirmant que el que existeix avui dia no és un xoc de civilitzacions sinó més aviat de tecnologies: l'anàlogica, del passat, i la digital, que abanderen el joves.

Amb posterioritat Castells va afirmar, entre d'altres, les següents qüestions:

"Los medios de comunicación han perdido el monopolio de la información"

"El nuevo modelo pedagógico desplaza al profesor del centro para colocar al alumno, lo que no significa que sea fácil" (...) "si los estudiantes viven ya en digital y los profesores insisten en la enseñanza tradicional, la comunicación entre ellos es imposible, se produce una disonancia total".



Però el moment culminant va ser quan Castells va afirmar: "Internet no está creando exclusión. Cuando desaparezca mi generación, se acabará la brecha".

Tubella també va rebutjar la idea d'una escletxa digital en funció del gènere: "Las chicas de 7 a 18 años usan más la Red que los chicos y desde ahí hasta los 30, se igualan en usos."


I al parlar de la fractura digital en funció de la renda Castells va afirmar: "Habrá una mejor o peor conexión pero cualquier persona se puede conectar" (...) "La forma en la que la gente se está apropiando de Internet es mayor de lo que pensamos".

L'autor de la La Galaxia Internet va tancar la intervenció reconeixent que sí existeix desigualtat a la Xarxa... "Pero si ves la que hay con ir al teatro o comprar libros, hay más desigualdad en las viejas culturas que en la nueva tecnología".

No és la primera vegada que alguna persona fa aquestes afirmacions en línia a la reducció o redimensionament del fenòmen però, normalment, s'havien fet entenent l'escletxa digital com a connectivitat.

També es podria afirmar això en relació a la utilització de les noves tecnologies?

I l'apropiació de continguts i usos?

Tot és responsabilitat de les altres fractures socials existents prèviament?



Més informació: