El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

1/2/07

5 MINUTS DE RESPIR AL PLANETA

Els mailings massius normalment estan associats a SPAM o ciberescombreries . Publicitat no dessitjada, molèsties, etc.



Però hi ha una utilització prou interessant com és la de ciberconvocatòries massives:

Avui tenim un exemple molt aclaridor: l'entitat francesa L'Alliance ( http://www.lalliance.fr/ ) acaba de convocar a tots per fer una aturada energètica aquesta nit.




Aquest és el text de la convocatòria:

L'1 de febrer, participeu en la major mobilització de ciutadans contra el canvi climàtic.

Aliança pel Planeta (grup francès d'associacions pel medi ambient) llança una crida senzilla a tots els ciutadans: 5 minuts de respir al planeta.
Tots apagarem els llums i aparells elèctrics l'1 de febrer entre les 19:55 i les 20:00.

No es tracta sol d'estalviar 5 minuts d’electricitat aquell dia, si no de cridar l'atenció dels ciutadans, dels mitjans de comunicació i dels quals tenen el poder de decisió sobre el malbaratament d'energia i sobre la urgència de passar a l'acció. 5 minuts de respir al planeta no us farà perdre molt temps, no us costarà gens i mostrarà que el canvi climàtic és un tema que ha de pesar en el debat polític.

Per què l'1 de febrer? Perquè és el dia en què trauran a París un nou informe d'un grup d'experts de les Nacions Unides sobre el tema del clima. No es pot deixar passar aquesta ocasió de fixar els focus sobre la urgència de la situació climàtica mundial. Si participéssim tots, aquesta acció tindria un pes real mediàtic i polític.

Feu circular aquesta crida entre els vostres coneguts, per tots els mitjans al vostre abast.


La vessant negativa de les ciberconvocatòries és la credibilitat de les mateixes: com saber si és reial o és una broma? i si quan arribi l'hora, som els únics que apaguem els llums al planeta?. D'aquest fet en diem un HOAX, una cibermentida. Podeu veure més informació a la wikipedia: http://es.wikipedia.org/wiki/Hoax
La resposta està a la mateixa xarxa: haurem de contrastar la informació a diferents mitjans com ara a http://www.vilaweb.cat/www/mailobert?id=2255053 o a http://www.elpais.com/articulo/sociedad/oscuras/cambio/climatico/elpepusoc/20070201elpepusoc_2/Tes
Hi ha qui diu que la nova funció del periodisme del segle XXI és donar veracitat a les notícies d'internet més que buscar-les.
Nosaltres ens ho creiem i aquesta nit, apagarem els ordinadors del telecentre durant 5 minuts.