
La millor manera de prevenir situacions de risc i ajudar als nostres fills i alumnes a navegar amb seguretat és:
- Fer-los conscients dels beneficis i riscos d'Internet.
- Educar-los perquè sàpiguen navegar de manera responsable.
- Proporcionar-los estratègies perquè puguin protegir-se ells mateixos i elles mateixes mentre naveguen.
- Familiaritzar-se amb Internet: a més de conèixer una mica Internet, per ajudar als menors a navegar de manera gratificant, val la pena que siguem conscients dels beneficis i riscos de la xarxa.
- Parlar obertament amb els menors i adolescents sobre l'ús d'Internet: acostumar-nos a navegar junts amb els nens i fer d'Internet una activitat lúdica i familiar. Mentre ens connectem junts, no hem de preocupar-nos si veiem que els menors tenen més facilitat per usar l'ordinador que nosaltres.
- Informar-se sobre els instruments de control: existeixen diversos programes informàtics que permeten als adults controlar l'ús que els menors fan d'Internet. Els instruments més habituals són els filtres, que limiten l'accés a continguts nocius. És important que famílies i educadors coneguem l'existència d'aquests instruments de control perquè puguem considerar lliurement la possibilitat d'instal·lar algun en l'ordinador de casa o de l'escola.
- Preguntar en el centre educatiu quin política de seguretat segueixen: seria interessant informar-nos sobre quines mesures de prevenció d'accessos a continguts nocius d'Internet estan prenent els centres educatius i les biblioteques on van els nostres nens.
- Establir regles bàsiques de seguretat en la llar i en el centre educatiu: podem acordar amb els menors els llocs web per visitar, l'horari de connexió més apropiat, etc.
- Col·locar l'ordinador a la vista de tots: això ens ajudarà a supervisar la navegació i poder fer un cop d'ull més sovint al que fan en Internet.
- Ensenyar als menors a navegar amb seguretat: és convenient que ensenyem als nostres fills i alumnes a seguir aquests consells pràctics per navegar amb seguretat:
- No facilitar mai les dades personals (el nom complet, l'adreça, el telèfon) ni la seva contrasenya a ningú per Internet.
- Que ens presentin als seus “ciberamics”, de la mateixa manera que ens presenten als altres amics. I si volen quedar amb algú que hagin conegut a través d'Internet, suggerir-los que els acompanyi una persona adulta i que es trobin en un lloc públic.
- Si hi ha alguna cosa que els resulta desagradable, que ho diguin a algun amic o adult i que no deixin que els perjudiqui.
- Si volen comprar o fer alguna cosa per Internet que pugui costar diners a la seva família, millor que ho facin sempre amb el permís i l'ajuda dels pares.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada