El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

6/11/06

Accessibilitat + Usabilitat = IGUALTAT a Internet

Existeixen elements de disseny d'una pàgina web que afecten de diverses maneres al millor o pitjor l'accés als continguts d'un lloc web a Internet.
L'anglicisme "usabilitat" de vegades despista una mica ja que en ocasions té la connotació de referir-se únicament de l'accessibilitat al medi físic. Molts experts consideren que seria millor anomenar aquesta qüestió simplement com "visitabilitat".
Usabilitat i estètica no són incompatibles. La simplicitat en el disseny a Internet és una bona noció estètica. Un lloc web ben dissenyada no és aquell sobrecarregat.
A la usabilitat també se l'anomena "arquitectura de la informació" o "disseny de la interacció" però tot és més senzill: la usabilitat hauria de permetre a qualsevol persona entrar en una pàgina web, conèixer els seus continguts i explorar i introduir-se en el seus diferents apartats.


I un pas més: la web ha de poder ser visitada, usada o accedida per totes les persones, especialment també aquelles que posseeixen algun tipus de complicació, es tracta de l'ACCESSIBILITAT WEB que consisteix en l'elaboració de webs a Internet que puguin ser accessibles per a tots el usuaris, especialment per a aquells amb més dificultats.

L'accés a la xarxa ha de ser igual per a tots: gent gran, discapacitats físics (visuals, auditius...), persones amb problemes psíquics, etc. No hem d'oblidar que a Espanya un 10% de la població pateix alguna discapacitat, és a dir 3,5 milions de persones.

Fer que una pàgina web sigui accessible no suposa dificultats addicionals.

A Internet ACCESSIBILITAT i USABILITAT estan íntimament relacionades. Una forma part de l'altra. Una web accessible és una web més usable.
L'organisme encarregat de promoure l'accessibilitat a Internet i fixar els estàndards d'ús d'Internet en aquesta matèria és el "W3C", en especial el seu grup de treball "WAI".
A Espanya una de les associacions més importants que treballa en aquest camp és el "SIDAR", el Seminario de Iniciativas sobre Discapacidad y Accesibilidad en la Red. També ha creat una aplicació gratuïta i en línia per revisar l'accessibilitat de pàgines web: "HERA".
Altres eines online de comprovació són el TAW, Test d'Accessibilitat Web, i l'EXAMINATOR.
La Societat de la Informació ha de ser ACCESSIBLE i INCLUSIVA per a tothom.