El bloc de Sant Feliu On Line
El Projecte de Sant Feliu On Line
Oferta formativa de Sant Feliu On Line
Contacta amb Sant Feliu On Line
Punt TIC Palau Falguera
Horaris
Noticies del centre YUZZ Sant Feliu

27/11/06

Guifi.net: la xarxa oberta, lliure i pública


Guifi.net és la xarxa sense fils més gran del món, ha nascut molt a prop nostre i està en un procés de ràpida extensió.

És una xarxa in alàmbrica oberta i lliure que funciona a través de la aportació dels seus participants. No és una empresa ni una iniciativa comercial ni un proveïdor d’Internet, cadascú aporta el que vol sense cap tipus d’obligació.

Més enllà d’oferir Internet gratuïtament ofereix recursos a la comunitat i connecta amb el món rural incomunicat. La filosofia és... si no s’arriba a recaptar el que es necessita per donar cobertura a una zona és senyal de que no ho mereixen...

Aquesta xarxa invisible no té una ubicació geogràfica determinada però s’ha extés molt per la plana de Vic i el Lluçanès. Utilitzen també la plataforma de Guifi.net altres comarques com el Maresme, el Bages i l’Anoia.


Nascuda a Osona l’any 2004 fruit de la iniciativa ciutadana en la que s’hi han anat afegint particulars, institucions i empreses és avui la xarxa sense fils més gran del món que cobreix 1.000 km2 mitjançant més de 1.000 nodes que connecten més de 3.000 persones entre 23 ajuntaments, cases de turisme rural, grangers, entitats, associacions, empreses i particulars.

Actualment s’està reconeixent aquest èxit, guifi.net ha rebut, per exemple, un premi al millor projecte associatiu d’innovació del CNJC (Consell Nacional de la Joventut de Catalunya)

Qui vol formar part d’aquesta gran xarxa necessita:

· L’ordinador
· Un router amb antena externa
· Un fil de xarxa entre el router i l’ordinador


L’antena (amb un cost aproximat d’uns 250€) ens permet crear un node i aquest a la vegada connecta amb els supernodes. Els supernodes són el pilar de la xarxa guifi.net.

Els desavantatges són semblants als del programari lliure: on no hi ha contraprestació econòmica, tampoc hi ha obligacions explicites (més enllà de la dedicació i voluntat de cadascú: ni de manteniment, ni de qualitat, ni de servei, etc).


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Me he comprado un ordenador portátil con wifi , pero necesito una contraseña, cómo sé cual es?me podríais informar?
necesito comprar la antena?
gracias

Sant Feliu On Line ha dit...

Hola. Disculpa pero no entendemos bien la pregunta.

Hipótesis 1 (una de las cosas que hemos entendido): Puede suceder que con tu nuevo portàtil con wifi estés detectando una red inalámbrica privada (o sea a la ADSL de un vecino/a) que no se ha dejado abierta. Muchos usuarios dejan las contraseñas sin configurar porque les resulta complicado pero otros sí que incoporan medidas de seguridad que limitan el acceso al usuario ocasional.

Hipòtesi 2: Si parles concretament de GUIFI.net has de tenir en compte que a Sant Feliu s’està ara mateix en el procés de coordinació entre els interessats per poder muntar la infrastructura comuna necessària per fer la xarxa lliure i oberta amb l’aportació dels seus participants. Com a usuari el primer pas és sempre donar d’alta el nostre node (casa) a la web de guifi.net (www.guifi.net) i després connectar aquest node de casa amb la resta de nodes [a) fer el node de casa, b) enllaç des de casa al supernode...]. Pel node de casa es necessita un ordinador, un router amb antena externa i un fil de xarxa entre el router i l’ordinador.

Si et poses en contacte amb nosaltres al correu ciutatinnovadora@santfeliu.org et podrem ampliar i concretar la informació...