16/6/11

Podem esborrar totalment els nostres comptes de Facebook i Twitter?

Les xarxes socials destaquen entre les plataformes més utilitades diariament pels usuaris d'Internet. En canvi, l'acció més habitual consisteix en donar-se d'alta en aquestes pàgines i abandonar-les posteriorment, ja sigui per falta de temps o per no trobar la seva utilitat.

Des d'aquí us animem a la seva utilització, descobrint tot el potencial que tenen aquests xarxes, tant a nivell personal com a nivell empresari. Properament publicarem algun post sobre com treure-li profit a les xarxes socials a nivell de petit empresari.

Però podem donar-nos de baixa sense que quedi cap de les nostres dades a Facebook o Twitter?

Doncs si, és possible, tot i que no resulta gens fàcil. Donar-se de baixa de les xarxes socials no és una tasca senzilla. És habitual que els enllaços directes a la baixa definitiva estiguin amagats entre les polítiques de privacitat o a les condicions d'ús del lloc.

Així, desde la pàgina de configuració del compte d'usuari es mostra un enllaç directe a una baixa temporal o a un tancament parcial del compte. És a dir, algunes plataformes disposen de dos mecanismes diferents, que creen confusió als usuaris Si es selecciona "desactivar el compte", les dades no s'esborren de la plataforma, sinó que es quedaven guardats tot i no poder ser visualitzats, a l'espera que tornem a accedir al nostre perfil amb el nostre nom d'usuari i contrassenya, per a reactivar-la.

Per una altra banda, les xarxes socials situades en països de la Unió Europea o als Estats Units, on hi ha una legislació sobre protecció de les dades personals, han de disposar de mecanismes per a donar-se de baixa de forma definitiva. No obstant, molts altres serveis, entre ells les xarxes de contactes privats, situen l'empresa o filial en països amb legislacions més laxes en privacitat o en països subdesenvolupats, on aquestes normes ni tant sols existeixen. És a les pàgines de contactes, precisament on la privacitat dels usuaris hauria de ser essencial, on més abusos es cometen per part d'empreses situades fora de la Unió Europea. A vegades, aquestes companyies sol·liciten l'enviament d'un fax a un telèfon internacional per a poder tramitar la baixa, cosa que fa desistir a la majoria d'usuaris.



Autor imatge: David Martínez

Pàgines de baixa automàtica

La tramitació de la baixa ha de comportar l'eliminació del compte de l'usuari, així com totes les dades enmagaztemades a la plataforma, ja siguin comentaris, fotografies, videos, llistats d'usuaris, missatges privats, actes, grups als que es pertany, etc... Per a facilitar aquesta tasca, algunes pàgines automatitzen aquestos procesos, de forma que esborren totes les dades i continguts pujats pels usuaris a aquestes plataformes abans de sol·licitar la baixa.

La web Suicide Machine es una plataforma per automatitzar la baixa i esborrat de les plataformes socials com a Twitter, MySpace i LinkedIn. Abans també disposava d'un mecanisme per la baixa de Facebook, però ha estat retirat després d'una reclamació d'aquesta xarxa. Altres pàgines com Darsedebaja.net y Delete Your Account inclouren instruccions de com donar-se de baixa en llocs com Facebook, MySpace, Flickr, Youtube o comptes de correu web. En el cas que les instruccions per donar-se de baixa d'una plataforma concreta no estigui disponible, ofereixin un formulari per a què els usuaris que ho han aconseguit puguin enviar-li's quin és el procediment a seguir.

Procediment per a les principals xarxes socials

Abans d'iniciar el procediment de baixa d'algunes d'aquestes xarxes socials, cal iniciar sesió amb el compte d'usuari i després fer click a l'enllaç corresponent a la xarxa seleccionada. En alguns casos, és necessari omplir una petita enquesta amb els motius de la baixa abans de poder enviar la petició de la mateixa.

  • Facebook. Per a donar-se de baixa de Facebook de forma definitiva cal accedir a aquest enllaç y segui i seguir les instruccions del procés. Un cop finalitzada la tramitació de la baixa, aquesta no es realitza de forma inmediata, sinó 14 dies després d'haver-se gestionat. Així, durant aquests 14 dies, el compte està suspès i podria reactivar-se.

  • Twitter. La configuració del compte de Twitter s'esborra des de aquest enllaç, després de fer click sobre "Eliminar compte". El procés és inmediat, el que implica que després no es podran recuperar ni el compte ni les dades associades.


  • Myspace. La baixa de la xarxa social MySpace es realitza després d'accedir a aquest enllaç i posteriorment fer click a "Cancelar el compte".


  • Tuenti. La xarxa social Tuenti inclou, com Facebook, un sistema per a desactivar el compte de manera temporal, accessible des del menu de preferencies del compte, i un altre per a eliminar el compte definitivament. En aquest cas, cal accedir a aquest enllaç i seleccionar el motiu de la baixa.
  • Font: Antonio Delgado. Eroski Consumer